Primăria Focşani şi firma Romprest se judecă de patru ani pentru o lucrare prost făcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma Romprest a executat o lucrare la spaţii verzi în urma căreia totul s-a uescat FOTO: Ştefan Borcea
Firma Romprest a executat o lucrare la spaţii verzi în urma căreia totul s-a uescat FOTO: Ştefan Borcea

Municipalitatea din Focşani vrea să recupereze de la Romprest banii cu care spune că a fost prejudiciată într-un proiect cu finanţare europeană

Firma Romprest, care astăzi se află în război cu Primăria Sectorului 1, din Bucureşti, pentru gunoaiele neridicate, a fost dată în judecată de primăria Focşani, care o acuză că i-a creat pagube foarte mari.

În anul 2011, Cartierele Sud, Laminorul şi Mîndreşti, din Focşani, au fost incluse într-un proiect de modernizare, realizat preponderent cu fonduri europene, în cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană). Proiectul s-a încheiat după aproape cinci ani, iar cele mai mari probleme au fost constatate în zona de reabilitare a spaţiilor verzi, lucrare atribuită firmei Romprest, care a primit 7,4 milioane de lei.

Societatea s-a angajat că va monta aproape 200.000 de metri pătraţi de gazon, peste 15.000 de metri pătraţi de gard viu şi aproape 3.000 de arbori şi arbuşti. În iulie 2016, după recepţia lucrărilor, s-a constatat ceea ce oamenii din cartierele amintite au acuzat pe parcursul lucrărilor: în locul gazonului au crescut buruieni, iar aria verde, care trebuia întreţinută de firma Romprest, arăta ca o junglă. În plus, gardul viu era uscat, la fel ca şi sute de copaci ornamentali. Cu banii în cont, societatea şi-a strâns utilajele şi a plecat. Imediat, întreţinerea spaţiului verde a fost dată în sarcina Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice (DDSP), instituţie subordonată Primăriei Focşani, care a reparat din banii proprii „deşertul” lăsat în urmă de firma Romprest.

Stricăciunea, reparată de firma primăriei, din bani publici

Astfel, DDSP a efectuat achiziţii de arbori şi arbuşti în sumă de 155.275 de lei, pentru remedierea deficienţelor, iar replantarea acestora a costat 175.140 de lei. În total, a rezultat o sumă de peste 330.000 de lei. Curtea de Conturi Vrancea a derulat o misiune de audit prin care s-a verificat modul de fundamentare şi utilizare a fondurilor publice alocate Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani. Astfel, s-a constatat că prevederile contractuale stipulau că executantul, în speţă Romprest, trebuia să răspundă pentru viciile ascunse ale construcţiei. Curtea de Conturi a reproşat municipalităţii că “nu a întreprins toate căile legale pentru recuperarea acestor cheltuieli”. La suma amintită s-au adăugat şi majorări de întârziere.

“Toate problemele care au fost constatate în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de amenajare a spaţiilor verzi au fost remediate de Direcţia de Dezvoltare, care a achiziţionat materialul dendrologic, folosind forţa de muncă proprie. Cheltuielile urmează să fie recuperate de la Romprest”, potrivit primarului Cristi Misăilă.

În cele din urmă, Primăria Focşani a acţionat în instanţă firma Romprest, pentru recuperarea sumelor. De patru ani, dosarul se află încă pe rolul Tribunalului Vrancea. O primă sentinţă s-a dat în ianuarie 2019, când magistraţii au obligat firma Romprest să achite despăgubiri de 330.415,74 lei şi dobânda legală. În apel, judecătorii au decis să se reia judecarea dosarului, iar lucrurile s-au împotmolit acum în expertize.

Un nou termen al judecăţii va avea loc pe 20 septembrie, la Tribunalul Vrancea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Răspunsul Romprest în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: „Dacă nu se plăteşte serviciul la timp, vor mai exista problemele acestea”

Armand, după ce Romprest a anunţat că reia activitatea: Primăria va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj. Voi cere rezilierea contractului

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite