Prefectura Vrancea deschide proces pentru Mănăstirea Poiana Mărului

Prefectura Vrancea deschide proces pentru Mănăstirea Poiana Mărului

Autorităţile nu au căzut la nicio înţelegere la întâlnirea de la mănăstire  Foto: Prefectura Vrancea

Atât judeţul Vrancea, cât şi judeţul Buzău îşi dispută terenul pe care este construită mănăstirea aflată la graniţa dintre cele două judeţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Delegaţii ale Prefecturii Vrancea şi Buzău şi cele ale Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din cele două judeţe s-au întâlnit zile trecute la Mănăstirea Poiana Mărului pentru a ajunge la o înţelegere în privinţa unui litigiu de hotar între cele două judeţe.

Cele două autorităţi nu s-au înţeles, iar Prefectura Vrancea va deschide un proces în instanţă pentru ca Mănăstirea Poiana Mărului să fie preluată pe raza administrativă a judeţului Vrancea.

Deşi conflictul nu are decât o miză spirituală, niciuna din părţi nu a dorit să cedeze.

Hărţile cadastrale vechi, găsite în arhive, dovedeau că hotarul dintre judeţe a fost când de partea vrâncenilor incluzând mânăstirea Poiana Mărului, când de partea buzoienilor.

Manastirea Poiana Marului a fost ridicata in prima jumatate a secolului al 18-lea de staretul Vasile cu cheltuiala domnitorului Constantin Voda Mavrocordat.

Despre acest asezamant monahal, parintele Staniloaie spunea ca are o importanta deosebita pentru ortodoxia de pretutindeni.

Ctitorul manastirii a fost canonizat in 1995 si se afla printre  sfintii  calendarului ortodox ca sfantul Vasile de la Poiana Marului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: