Prefectul de Vrancea sugerează că un consilier local poate să preia atribuţiile primarului Focşaniului, aflat în izolare

Prefectul de Vrancea sugerează că un consilier local poate să preia atribuţiile primarului Focşaniului, aflat în izolare

Gheorghiţă Berbece, prefect de Vrancea

Gheorghiţă Berbec a ţinut astfel să-i răspunde primarului Cristi Misăilă, care l-a acuzat că nu a dorit amânarea constituirii Consiliului Local până după însănătoşirea sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Cristi Misăilă şi prefectul Gheorghiţă Berbece se contrează de la distanţă, după ce primul l-a acuzat pe reprezentantul guvernului în teritoriu că a făcut tot posibilul să lase oraşul fără conducere până pe 30 octombrie. 

Aflat în izolare după ce a fost confirmat cu coronavirus, edilul Focşaniului a spus la începutul săptămânii că Primăria Focşani va fi în situaţia de a nu putea elibera niciun fel de acte administrative către cetăţeni, pentru că din momentul constituirii noului consiliu local atribuţiile pe care le-a dat viceprimarilor încetează.

Faţă de această declaraţie, prefectul Gheorghiţă Berbece a reacţionat printr-un comunicat de presă şi îl acuză pe primarul Misăilă că se află tot în campanie electorală. 

Berbece îi răspunde primarului la problema pe care a semnalat-o cu un articol din Codul Administrativ care ar rezolva situaţia până la reveirea sa la Primărie.

Este vorba despre Art.163  alin.(5),care spune: „în situaţia în care sunt suspendaţi din funcţie, în acelaşi timp, atât primarul, cât şi viceprimarul, precum şi în situaţiile de imposibilitate de exercitare de către aceştia a mandatului, consiliul local deleagă un consilier local care îndeplineşte atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale viceprimarului, până la încetarea situaţiei respective, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei de primar. Pe perioada exercitării atribuţiilor de primar, precum şi de viceprimar, consilierul local beneficiază de o unică indemnizaţie lunară egală cu cea a funcţiei de primar”.

Bebece menţionează că În baza acestui text de lege, Consiliul local avea posibilitatea la data  de 27 octombrie să desemneze în cadrul unei şedinţe extraordinare convocată de îndată un consilier local, care să substituie primarul aflat în izolare până pe data de 30 octombrie cât şi pe viceprimarii Mersoiu şi Iorga, a căror mandate au încetat de drept după cea de a doua şedinţă de ceremonie.

"Mai mult, secretarul U.A.T. are în atribuţii toate prerogativele legate de starea civilă, putând fi totodată şi ordonator de credite, astfel încât nu vedem  de ce factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Focşani nu au dispus luarea acestor măsuri legale,  care să acopere cele 4 zile în care Primaria Focşani este lipsită de prezenţa primarului. Nu în ultimul rând, dispoziţiile primarului Misăilă de  delegare de atribuţii sunt în vigoare până la data de 01.11.2020, data limită la care acesta trebuie să depună jurământul, astfel că secretarul U.A.T. avea toate prerogativele de a-l substitui", se arată într-un comunicat al prefectului Gheorghiţă Berbece.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările