Poveştile celor mai friguroase primăveri din istoria României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi această primăvară, cel puţin în prima ei parte, se manifestă prin temperaturi scăzute, în România au fost timpuri când zilele de primăvară au căpătat aspect siberian.

Primăvara 2015 se dovedeşte a fi una deosebit de capricioasă, cu temperaturi destul de scăzute până în prezent, dar la fel de bine putem aprecia că avem parte de o primăvară ploioasă, aşa cum s-a caracterizat vremea în ultimele zile.

Deşi ne aflăm la finalul primei luni de primăvară, meteorologii spun că şi în următoarele două luni vremea se va menţine rece şi ploioasă, aprilie fiind o lună cu temperaturi medii, care nu depăşesc 10-12 grade, iar Sud-Estul ţării pare singura regiune mai ferită de ploi.

Istoria meteorologiei consemnează însă primăveri cu mult mai friguroase decât cea din 2015, când românii s-au confruntat cu un val de frig extrem.

Minime de primăvară

Cea mai friguroasă lună martie din istoria României s-a înregistrat în anul 1932, când la Bucureşti s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius.

Minima lunii aprilie s-a înregistrat în anul 1935, minus 5 grade Celsius la şes, în condiţiile în care la munte, la staţia de pe Vârful Omu, s-au înregistrat în aprilie 1940 minus 26 de grade Celsius.

Pentru luna mai, în acelaşi an 1935 s-a înregistrat o minimă de minus 5 grade Celsius, iar la staţia Vf. Omu, în anul 1940 temperatura a scăzut până la -16 grade.

Maxime istorice  de primăvară

Cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna martie s-a produs în anul 1952, când la staţia Odobeşti au fost înregistrate 32.8 grade.

Cea mai călduroasă lună aprilie a avut loc însă în anul 1985, la staţia Bechet înregistrându-se o temperatură maximă absolută de  35.5 grade.

În fine, cea mai călduroasă lună mai a fost înregistrată în anul 1950, respectiv 40,8 grade Celsius la Staţia Mărculeşti, în restul ţării maxima medie fiind de 34,5 grade Celsius.

Primăveri ploioase
Din istoricul precipitaţiilor în România, se constată că cea mai ploioasă lună de primăvară este mai, cu o medie multianuală a precipitaţiilor de 66,5 litri-mp.

În luna martie, media multianuale de precipitaţii este de 34 litri/mp, în timp ce în luna aprilie această medie este de 51,3 litri/mp.

O primăvară cu ploi multe a avut loc în anul 1932, iar judeţul Arad a fost extrem de afectat atunci de inundaţii.

„În 1932 am avut două valuri de inundaţii, în martie şi în aprilie. Iarna anului 1931-1932 a fost una extrem de friguroasă. A îngheţat, s-a făcut un pod de gheaţă pe Mureş şi în luna martie are loc o încălzire bruscă a vremii. Ba mai mult, la Târgu Mureş, în zona de unde se formează Mureşul au fost precipitaţii extrem de numeroase. Dacă e să consultăm anuarul în statistica României, constatăm că anul 1932 în zona Târgului Mureş a fost unul de vârf, cu precipitaţii istorice. Această apă adunată la Târgu Mureş, a ajuns până la urmă şi la Arad”, mai explică profesorul Pădurean.


Mai puteţi citi:

Cum va fi vremea de Paşte: precipitaţii şi frig în aproape toată ţara. Ce zonă va fi ocolită de ploi şi cât de cald se anunţă

Luna aprilie vine cu temperaturi medii care nu depăşesc 10-12 grade. În majoritatea regiunilor se anunţă precipitaţii, ocolit de ploi fiind sud-estul ţării, unde şi maximele vor fi mai ridicate decât în restul teritoriului. Aşadar, dacă anul trecut ne-am bucurat de vreme bună, anul acesta de Paste, hainele mai groase ne-ar prinde bine, dacă nu vrem să tremurăm în noaptea Învierii.

Prognoza meteo pentru trei luni

Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul ţării şi local în sud, dar se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Astfel, temperaturile medii se vor situa în jurul valorii de 6 grade în Maramureş, 8 în Transilvania şi 10-12 grade Celsius în Dobrogea, sudul Moldovei, Muntenia şi Banat. Temperatura multianuală lunară este de 9,3 grade Celsius.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite