Povestea bustului lui Vintilă Brătianu, îngropat 70 de ani de un învăţător pentru a-l feri de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul a fost repus în centrul comunei Coteşti
Bustul a fost repus în centrul comunei Coteşti

Bustul din bronz al fostului premier liberal Vintilă Brătianu a fost ascuns în pământ de către învăţătorul satului, după venirea comuniştilor la putere, de teamă să nu fie topit.

Un bust al fostului premier liberal din perioada 1927-1928, finanţistul Vintilă Brătianu, operă a marelui sculptor şi arhitect Oscar Han, a fost repus pe soclu, după 70 de ani în care a stat îngropat în curtea unei şcoli.

O poveste impresionantă, care a ieşit la iveală în anul 2017, cu totul întâmplător, în urma unor lucrări edilitare realizate de Primăria comunei Coteşti la şcoala din localitate. Muncitorii primăriei făceau săpături în curtea unităţii de învăţământ pentru reţeaua de utilităţi a şcolii primare din Odobasca şi au avut surpriza să găsească îngropat în pământ bustul complet intact.

Bustul a fost preluat în custodie de administraţia locală, iar Direcţia Judeţene pentru Cultură Vrancea a lucrat la documentele de avizare a monumentului de for public , astfel încât să fie amplasat într-un viitor parc din centrul comunei Coteşti. În anul 2018, bustul a fost clasat ca bun cultural cu semnificaţie artistică în patrimoniul cultural naţional mobil.

Unul dintre cei care s-a arătat interesat în a construi un soclu pentru punerea în valoarea operei şi a semnificaţiei istorice a bunului cultural a fost prinţul Mihai Ghyka, fost secretar de stat la Ministerul Culturii în guvernarea Cioloş, care a restaurat şi conacul familiei sale din comuna Coteşti. Acesta a petrecut multe ore în arhive pentru a afla povestea bustului.

bust vintila bratianu

„Prin 1948-1949,  un învăţător din sat, Vasile Gheorghe Vlad, are curajul să ascundă această statuie, pentru a nu fi topită de comunişti. Vă daţi seama că un om cu preţul libertăţii sale să salveze memoria unui înaintaş. Este ceva excepţional. Puţini ştiu că există aceşti oameni anonimi. Noi ne-am luptat să-l punen pe soclu şi ne-am văitat că Ministerul Culturii ne-a cerut două rânduri de avize, dar asta nu e nimic faţă de cel care şi-a riscat viaţa, libertatea şi familia ca să salveze această statuie”, spune Mihai Ghyka. 

Prinţul susţine că a avut curiozitatea să afle şi de ce se numea şcoala „Vintilă Brătianu” şi a descoperit că „stră-unchiul” său, economist şi fost ministru de finanţe l-a avut ca mentor pe premierul liberal.

„Era o tradiţiei atunci, ca după moartea mentorului, să-i faci o statuie. Ori în 1931, Victor Slăvescu i-a comandat sculptorului Oscar Han, care era deputat liberal de Mureş, cu mamă vrânceancă, realizarea acestei statui la Coteşti”, a mai precizat Mihai Ghyka.

În luna septembrie 2021, la patru ani de la descoperirea bustului şi clasarea sa ca monument istoric, autorităţile au instalat lucrarea artistică în centrul comunei Coteşti. 

bust vintila bratianu

„Această miraculoasă capsulă a timpului ne aduce mesajul necesităţii recuperării valorilor şi a memoriei istorice, dincolo de ideologii şi interese partinice, într-un continuu şi inepuizabil restitutio in integrum”, a ţinut să precizeze Ion Dorel Bolovan, primarul comunei Coteşti.

Vintilă Brătianu a fost o personalitate de prim-rang în politica, economia şi istoria României, cu o evoluţie profesională fascinantă. A fost primar al Bucureştiului, ministru de Finanţe şi prim-ministru şi este recunoscut drept economistul care a formulat principiul economic liberal „prin noi înşine”, în baza căruia a fost elaborată şi aplicată politica economică liberală în primul deceniu interbelic. În ordine cronologică, Vintilă Brătianu a fost al treilea fiu al Ion C. Brătianu, ceilalţi doi fraţi ai săi fiind Ionel Brătianu şi Dinu Brătianu.

Sculptorul Oscar Han, autorul bustului din bronz, a realizat şi Statuia Victoriei de la Tişiţa, monument închinat Primului Război Mondial, pe frontispiciul căruia scrie „Pe aici nu se trece!”

Vă recomandăm să mai citiţi:

Descoperire interesantă într-o comună din Vrancea. Bustul unui fost prim-ministru de acum 90 de ani, sculptat de un artist celebru, găsit în pământ

Monumentul pe care stă scrisă legendara expresie „Pe aici nu se trece!“, ridicat cu banii unui ziarist. Revolta publicistului: „Toată fiinţa mea s-a simţit umilită“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite