(PORTRET) Mihai Petruț a intrat în elita antrenorilor de baschet

A luat pulsul baschetului la vârsta de trei ani, când pleca cu tatăl său, antrenor la CSS Bacău, în cantonamente şi turnee.  

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Petruţ a avut o copilărie specială. Nu s-a jucat în faţa blocului ca oricare alt copil de vârsta lui, ci a stat mai mult în sala de sport, acolo unde a descifrat de la cea mai fragedă vârstă tainele jocului de baschet.

 

Cariera sa de jucător de baschet a început timid. A jucat la juniorii Clubului Sportiv din Bacău la nivelul juniorilor III. Din cauza înălţimii prea mici a pierdut teren în faţa colegilor.

 

Şi-a dorit mult să rămână în baschet pentru a-şi pune în practică ideile sale despre acest joc. “Îmi place să-i învăţ pe elevii mei cum să joace un baschet eficient şi plăcut ochiului. Împreună cu colegii mei de la catedra de baschet a Liceului cu Program Sportiv am realizat lucruri deosebite la nivelul juniorilor. Profesorul Mircea Petrişor şi domnul Adrian Buzdrug m-au adus la Focşani”, a spus Petrişor.

 

În primul an ca antrenor, Mihai Petruţ a dat lotului naţional de juniori doi sportivi: “Nu credeam vreodată că voi putea pleca din Bacău. Aveam totul acolo: familie, prieteni, începusem cu dreptul cariera de antrenor. După numai un an de zile reuşisem să mă calific la turneul final al junorilor III şi aveam deja doi sportivi la lotul naţional. Soarta a făcut să vin la Focşani şi să realizez lucruri mari pentru baschetul juvenil”

 

Vicecampion al României cu LPS Focşani

 

Profesorul are deja un palmares de invidiat ca antrenor:  “Trei ani la rând ne-am calificat cu juniorii I la turneul final. În primul sezon ne-am clasat pe locul şase pe ţară. Am jucat finala Campionatului Naţional la juniori I, pierzând partida în faţa celor de la Cluj. Au urmat calificări în serie la turneela finale cu juniorii I, II şi III. Nu am reuşit până acum să luăm titlul naţional şi acesta rămâne marele meu vis. Vreau să iau cu o echipă de la Focşani medalia de aur a Campionatul Naţional”, mai spune Mihai Petruţ.

 

Rezultatele excelente pe care Mihai Petruţ le-a înregistrat în ultimii ani l-au propulsat în funcţia de antrenor al naţionala de juniori III a României: “Echipa este în formare. Am început cu dreptul. Am câştigat Balcaniada în acest an, dar ne-am calificat şi la Campionatul European. Avem şi trei sportive de la Focşani la lotul naţional. Sper să facem performanţă adevărată cu acest lot de jucători şi cu câţi mai mulţi focşăneni în echipa naţională a României. Îl am ca model pe antrenorul Dragan Petricevic, care este un tehnician desăvârşit de la care am furat multe din tainele baschetului”.      


întrebări şi răspunsuri

 

Când va avea Focşaniul o ehipă de liga naţională?

 

Ne dorim să avem câţi mai mulţi juniori la loturile naţionale ale României şi să ne batem pentru medalii la Campionatele Naţionale. Dacă va fi posibil să promovăm în liga naţională, vom încerca să realizăm această performanţă cu sportivi din propria pepinieră.  

 

E mai greu să fii director decât antrenor?

 

Liceul cu Program Sportiv este o instituţie în plină dezvoltare. Avem profesori foarte bine pregătiţi, pasionaţi de ceea ce fac. De aici au ieşit mari sportivi ai ţării care acum se bat cu marile forţe ale lumii. Sper să-mi fac treaba în contiuare cât mai bine şi ca manager, dar şi ca antrenor.

 

ce-i place

 

Îmi place că lucrez cu oameni profesionişti. Pe profesorul Mircea Petrişor îl apreciez foarte mult şi am învăţat multe secrete în ale baschetului. Îmi plac şi călătoriile şi să fiu înconjurat de prieteni oneşti. Îmi place să dau totul într-o prietenie.

 

ce nu-i place

 

Oamenii falşi. În sport astfel de personaje nu fac purici mulţi. Încerc să-mi educ sportivii cât mai bine şi să fie un exemplu pentru toţi ceilalţi. Urăsc minciuna şi pe cei care încearcă prin metode mai puţin ortodoxe să-şi doboare adversarii.


Tweet

  • 0
    Live