PORTRET: Liviu Topală, magicianul flautului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre oamenii de muzică din Focşani cu totul dedicat muncii sale, fiind implicat în foarte multe proiecte culturale prin care reuşeşte să-şi pună în valoare profesionalismul.

Liviu Topală este component de bază al orchestrei simfonice „Unirea" din Focşani, instrumentul care l-a consacrat fiind flautul.

Înclinaţia către muzică a dobândit-o din copilărie şi spune că „vinovaţi" pentru ceea ce face astăzi sunt bunicul şi unchiul său, doi muzicieni cunoscuţi ai timpului.

„Bunicul a cântat la vioară, iar unchiul meu era un personaj binecunoscut în cercurile muzicii de jazz de la Bucureşti. Chiar marele Johnny Răducanu, când a venit la Focşani pentru un concert, povestea că a cunoscut un mare muzician de jazz, adică pe unchiul meu şi m-am simţit tare mândru", povesteşte Liviu Topală.

El spune că la început a eşuat în tentativa sa de a merge la şcoala de muzică, dar din cauza insistenţelor mamei sale, care-şi dorea ca fiul să cânte la un instrument, a ajuns în clasa a cincea să studieze flautul.

„Am fost pus să aleg de către profesorul de muzică din gama instrumentelor de suflat. Mi s-a părut că flautul este cel mai delicat dintre toate şi mi-a plăcut şi cum sună. Aşa că m-am pus serios pe studiu, ca să duc mai departe tradiţia familiei", mărturiseşte artistul.

În timpul adolescenţei, a urmat Liceul de Muzică de la Buzău, unde a studiat cu asiduitate flautul cu gândul de a merge mai departe la Bucureşti, pentru studii universitare în domeniu. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauză că numărul locurilor de admitere la instrumentul său era de unul, maxim două pe an.

În orchestra Circului de Stat

A rămas totuşi în Capitală unde, pentru a se putea întreţine şi a-şi cultiva în continuare pasiunea pentru muzică, s-a angajat la un atelier de proiectare.

„Studiam în particular flautul cu compozitorul Marcel Dragomir şi saxofonul cu Mihai Berindei. Am activat la vremea aceea şi în câteva formaţii de jazz şi muzică pop, unde am cântat cu ambele instrumente", spune muzicianul.

În paralel, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, la absolvirea lor fiind angajat pentru o perioadă la Teatrul „Constantin Tănase" şi în orchestra Circului de Stat.

„A fost o perioadă interesantă, fiindcă tot timpul se schimbau artiştii şi veneau alţii noi care ne aduceau pentru numerele lor de spectacol vrafuri întregi cu partituri. Era o citire continuă a lor, cu o paletă foarte colorată de muzici, care m-a ajutat foarte mult", îşi aminteşte Liviu Topală.

În 1985 a revenit definitiv la Focşani, unde a colaborat cu formaţia „Evolutiv. Din 1987 activează în cadrul Ateneului Popular, ca referent cultural.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce presupune meseria de referent cultural?

Vreau să spun că această muncă mi-a adus mari satisfacţii. În afara spectacolelor la care am avut invitaţi cei mai importanţi artişti, Aura Urziceanu, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiţă, ca să dau doar câteva nume, organizăm audiţii, unde adolescenţii au ocazia să facă cunoştinţă cu valorile reale ale muzicii pop sau culte.

Mai aveţi şi alte preocupări?

Din 1995 conduc corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul", unde îmbin cu mare plăcere partea de rugăciune cu profesia. Totodată, sunt membru al Corului profesionist „Pastorala" şi cânt la flaut în orchestra simfonică „Unirea".


Ce-i place

În afara muzicii, am o pasiune foarte frumoasă: pescuitul. Practic un stil mai rar întâlnit, anume „spinning-ul", adică pescuitul cu momeli artificiale la peştele răpitor. Din acest punct de vedere Siretul îmi este frate. Vreau să spun că nu reţin niciun peşte care nu este demn de a fi reţinut şi păstrez doar capturile frumoase. Am momente când mi-e ruşine că sunt pescar, când văd malurile de ape pline de gunoaie lăsate în urma lor de confraţi de-ai mei

Ce nu-i place

Nu-mi place starea de fapt. Mai mult nu vreau să comentez.

Profil
Născut. 20 februarie 1959, Focşani
Studii. Facultatea de Pedagogie Muzicală Bucureşti
Ocupaţia. Referent Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite