PORTRET: Iulia Mirodone este chimista care experimentează vopseaua bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a lansat în sport, ca gimnastă şi majoretă, în timpul liber joacă teatru într-o trupă formată numai din liceeni, dar pasiunea vieţii ei este chimia organică.

Iulia Mirodone s-a visat de mică o potenţială sportivă. La vârsta de cinci ani a păşit pentru prima dată în sala de gimnastică, unde a avut privilegiul să o cunoască pe marea campioană Gina Gogean.

„Aveam foarte multă energie. Stăteam trei ore pe zi la antrenament şi când veneam acasă mă mai rostogoleam vreo două ore. Am crescut însă şi am considerat că trebuie să primeze şcoala, aşa că pe la zece ani, cu părere de rău, m-am retras de la gimnastică", povesteşte Iulia.

Pasiunea pentru sport nu a abandonat-o definitiv, astfel că în timpul primilor doi ani de liceu a făcut parte din echipa de majorete a unităţii şcolare la care învăţa, participând cu succes la concursurile organizate între licee.

Dar cum singură mărturiseşte, şcoala a fost întotdeauna pe primul loc. Este o elevă eminentă, care excelează la chimie, obiect care i-a adus satisfacţii nebănuite.

„Îmi place foarte mult chimia organică, ramură care se ocupă cu studiul proprietăţilor, reacţiilor de sinteză sau de descompunere a compuşilor organici. Vrem sau nu, tot ceea ce ne înconjoară înseamnă chimie. Sunt pasionată de experimente şi sunt convinsă că asta voi face în viaţă", spune Iulia, premiată la concursurile judeţene şi naţionale de chimie.

De altfel, cu numai câteva zile în urmă, adolescenta a obţinut locul I la un concurs naţional de chimie, cu o temă mai mult decât interesantă.

A studiat hormonii

„Am făcut o lucrare despre hormoni, plecând de la un fapt real, petrecut unei colege care a vrut să se arunce de la etaj. În ziua de azi, foarte mulţi dintre liceeni suferă de sindromul numit stres educaţional. Am făcut un sondaj în rândul lor şi am aflat că sarcinile legate de temele pentru acasă sunt principala cauză de stres. Ca să-mi iasă experimentul am omorât mai întâi doi şoareci cobai, cărora le-am dat adrenalină numai pentru a vedea cum reacţionează", se destăinuie cu destul haz chimista noastră.

Acum are în faţă o altă provocare, şi anume descoperirea vopselurilor de păr care nu fac rău. Vrea să obţină un produs bio, astfel încât părul femeilor să nu mai fie pus în pericol de vopselurile chimice.

„Aproape toate femeile sunt dependente de vopseaua de păr şi ele nici nu-şi dau seama ce-şi toarnă în cap. Experimentez o soluţie pentru a obţine acea vopsea bio, fără consecinţe asupra firului de păr natural. Dacă voi reuşi, cred că aş putea să mă lansez într-o afacere profitabilă", ne spune Iulia, arătându-ne mâinile care poartă încă semnele experimentului său.


Întrebări şi răspunsuri

Ce-ţi doreşti să faci în viaţă?

Categoric, voi merge la Facultatea de Farmacie din Iaşi. Sper să intru şi când voi termina studiile să-mi deschid propria farmacie. Chiar dacă acum farmaciştii sunt în pragul falimentelor, cred totuşi că timpurile se vor schimba.

Mai dispui şi de timp liber?

Dacă nu am, îmi fac. Fac parte dintr-un grup de teatru şi am jucat deja în două piese care s-au pus în scenă la Teatrul „Mr. Gh. Pastia". Am jucat în „Pygmalion", de G.B. Shaw şi în „Doctor fără voie", de Moliere. Acum avem în pregătire spectacolul „Chiriţa în provincie", de V. Alecsandri, premiera urmând a avea loc în luna mai.

Ce îi place

Îmi place să mă plimb în natură, să alerg, să dansez. De asemenea, citesc foarte mult, dar nu neapărat literatură pentru şcoală. Îmi plac oamenii care au coloană vertebrală. Abia aştept ziua când voi putea să dobândesc permisul de conducere, pentru că îmi place nespus să conduc maşini.

Ce nu-i place

Din capul locului, nu îmi place matematica. A fost un stres pentru mine această disciplină în anii de liceu. Nu îmi plac oamenii care nu-ţi spun clar în faţă ce au de spus şi te vorbesc pe la spate.

Profil
Născută. 1 iulie 1991, Focşani
Ocupaţia. Elevă, clasa a XII-a Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau" Focşani
Familia. Singură la părinţi


Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite