PORTRET: Gheorghe Chirtoc este stomatologul care scrie despre satul natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost timp de patru decenii medic stomatolog, iar odată cu ieşirea la pensie s-a dedicat scrisului, fiind autorul a trei volume de povestiri despre lumea satului.

A fost viticultor din naştere, apicultor amator, oier, vânător, pescar, un om plin de viaţă, cu prieteni mulţi, născut în zodia gemenilor, zodie de oameni inventivi.

Aşa se descrie în câteva cuvinte stomatologul Gheorghe Chirtoc, care în ultimii ani s-a dedicat cu totul scrisului.

Acesta spune că la vârsta de 16 ani a absolvit Liceul Regele Ferdinand din Râmnicu Sărat, cu gândul să intre la medicină, ca să ajungă chirurg.

Nu a fost să fie chirurgie, dar pentru că vremurile erau crude şi trebuia să-ţi întreţină familia s-a dus la stomatologie, facultate pe care a absolvit-o cu brio.

„Pe vremea mea se învăţa carte, examenele erau dure iar eu trebuia să lupt şi pentru o bursă. Ca medic stomatolog mi-am făcut meseria cu suflet, pentru că trebuie să ai suflet pentru durerea necăjitului care vine la tine să-l faci bine. Nu am fost dintre cei materialişti, aşa că din această meserie nu m-am îmbogăţit", mărturiseşte Gheorghe Chirtoc.

După o încercare eşuată de a se face fermier odată cu ieşirea la pensie, datorită faptului că preţurile erau atât de mici la produsele viticole încât a dat faliment, în anul 2002 doctorul Chirtoc s-a reprofilat pe scris.

Scriitor al satului

Are trei volume care au văzut lumina tiparului: „Sirepele domnului Anasan", „Jurnalul nescris al unui sat" şi „Întoarcerea ultimului erou", ultima lansată în urmă cu numai câteva zile.

„Eu scriu ce am trăit, ce este acceptabil şi nu S.F.-uri. Dedic scrisului cel puţin zece ore pe zi. Ideile îmi vin puse cu furca. Mă consider un povestitor al satului natal", ne spune medicul.

În ultimul roman „Întoarcerea ultimului erou" autorul dezbate probleme de război, dar şi soarta prizonierilor români şi modul inuman în care au fost trataţi de viitorii aliaţi ai României, lucruri povestite chiar de cei care au trăit pe viu aceste experienţe.

„Am fost marcat de război şi de urmările lui. De când am deschis ochii, am în faţă chipul tatălui meu, cu mustăcioară şi cască de militar. Copilăria mi-am petrecut-o cunoscând atât dominaţia nemţilor, care s-au comportat exemplar cu mine şi ai mei, dar am asistat şi la năvala ruşilor. Este primul roman scris despre campania din Est din cel de-al doilea război mondial în care se dezbate soarta prizonierilor de război prin prisma mărturiilor", îşi prezintă ultimul volum Gheorghe Chirtoc.

La vârsta de 71 de ani, medicul stomatolog se consideră un om împlinit sufleteşte, prin căsnicia sa, ca tată de băieţi ingineri, ca bunic, dar şi că şi-a îndeplinit visul vieţii sale, de a ajunge scriitor.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum apreciaţi viaţa culturală a judeţului?

Adevăraţii oameni de cultură din judeţ sunt cam cei din generaţia mea, ceea ce este trist. Nu văd că se ridică din rândul tinerilor oameni cu o cultură solidă. Iar ceeea ce mi se pare incalificabil este faptul că din atâtea edificii din oraşul acesta stau degeaba şi oamenii de litere sunt exilaţi să-şi ţină serile culturalela Sinagogă.

Ce planuri aveţi în domeniul scrisului?

Lucrez la un roman despre morile de apă din Vrancea din perioada fanariotă. Pentru că sunt scriitor local, mai vreau să scriu un al treilea roman despre satul meu natal din perioada războiului.

Ce-i place

Îmi place în mod cu totul deosebit să merg la vânătoare şi la pescuit, dar mă pricep foarte bine la apicultură. De asemenea, îmi place vinul bun care să aibă lângă el şi o bucată de pastramă. Citesc cu plăcere o carte bună de acţiune şi sunt un admirator al naturii, aspect pe care l-am reflectat şi în lucrările mele.

Ce nu-i place

Nu pot să tolerez necinstea, incorectitudinea şi minciuna. Sunt lucruri care mă dezgustă. Nu-mi place să fiu incorect: îmi place să fiu fair cu prietenii şi cunoscuţii, cu toată lumea, de altfel, şi pretind acelaşi lucru de la toţi cei din jurul meu, bineînţeles.

Profil
Născut. 22 iunie 1039, Tîmboieşti - Vrancea
Studii. Facultatea de Stomatologie Bucureşti
Ocupaţia. Medic pensionar
Familia. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite