(PORTRET) Gheorghe Ţimiraş, meşterul în arta prelucrării fierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ţimiraş
Gheorghe Ţimiraş

A început să lucreze încă de la vârsta de nouă ani. A rămas singurul meşter popular în prelucrarea fierului în judeţul Vrancea şi a obţinut numeroase premii pentru lucrările sale.

Gheorghe Ţimiraş, un bătrân cu barbă lungă, cu alură de monah, este singurul meşter popular în arta prelucrării fierului activ în judeţul Vrancea.

Prezent la toate expoziţiile de profil din ţară, artistul duce tradiţia mai departe ţinând cursuri în atelierul său din Cîmpineanca. Este angajatul Şcolii de Arte şi Meserii din Focşani.

"Moştenesc acest dar de la Dumnezeu ca şi tatăl meu. De la el am furat meseria. Prima lucrare am făcut-o la nouă ani. Era un ibric pentru cafea ce mi-a ieşit foarte bine. Tata a fost mândru de mine deşi la început îmi spunea că sunt prea mic să lucrez. Ciocanul cu care trebuia să lucrez era mai greu decât mine", îşi aminteşte cu drag artistul plastic.

Cafea la ibric cu argint

De-a lungul timpului, Gheorghe Ţimiraş a făcut sute de potire, ibrice, cufere, dar a lucrat şi pentru biserici. Creaţiile sale au un preţ piperat însă justificat. Ce iese din mâna lui este demn de piesă de muzeu.

"Ibricele variază la preţ de la 40 de lei chiar şi la 500 de lei în funcţie de mărime. Le pun un bumb de argint la ibrice chiar în locul prin care se toarnă cafeaua, pentru că argintul distruge microbii", ne dezvăluie bătrânul din tehnicile sale.

Pe lângă obiectele de uz casnic, Gheorghe Ţimiraş confecţionează şi căruţe din fier, crucifixe şi recondiţionează maşini de epocă. Artistul lucrează fierul doar cu ciocanul.

"Eu lucrez alamă şi aramă, lucrez doar cu ciocanul. Şi copiilor mei de la şcoală le-am spus acest lucru şi mulţi dintre ei au descifrat destul de bine tainele acestei meserii. Sper să o transmită şi mai departe pentru că nu aş vrea ca această meserie să se piardă în negura vremurilor", mei spune meşterul.

"Potirul lui Ştefan cel Mare"

Artistul a obţinut numeroase premii de-a lungul timpului, cel mai important fiind premiul întâi la concursul naţional de anul trecut pe care l-a câştigat cu un potir cu pietre preţioase pe care reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale l-au numit "Potirul lui Ştefan cel Mare".

"Trebuie să te pliezi şi pe cerere. Ce vrea omul să cumpere că altfel rămâi cu marfa. Aceasta este legea de bază a marketingului. La început am cerut şi altora să mă înveţe, dar nu au vrut că se temeau să nu le fac concurenţă. Dar m-a învăţat tata, am fost şi la şcoala de arte populare şi am învăţat", ne mărturiseşte Gheorghe Ţimiraş.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este dorinţa dvs. cea mai mare?

Aş fi vrut ca şi copiii mei să ducă această tradiţie mai departe. Dar ei acum sunt calaţi pe alte meserii. Sper să fac acest lucru cu copiii pe care îi învăţ la atelier. Este bine că ei învaţă, deja au prins bine meserie, le este dragă şi sper să îmi calce pe urme.

Cum este primită marfa la târguri?

Lucrările mele sunt primite binişor. Unora li se pare marfa prea scumpă, însă cunoscătorii ştiu despre ce este vorba şi nu se dau înapoi. Ştiu ce înseamnă aceste obiecte. Unii le iau să le folosească într-adevăr, alţii să le ţină de ornament sau să le dea cadou.

Ce-i place:

Îmi place să lucrez în tihnă. Îmi plac oamenii sinceri. Îmi plac oamenii cu credinţă în Dumnezeu. Consider că dacă lucrezi pentru biserici trebuie să ai mare credinţă în Dumnezeu.

Ce nu-i place:

Nu îmi place minciuna, nu suport oamenii prefăcuţi. Nu îmi place că pe piaţă sunt multe kitschuri, care, încet-încet au luat locul obiectelor autentice în preferinţele oamenilor. În felul acesta, cumpărătorul nu mai ştie să facă diferenţa între un obiect veritabil, de bun gust, şi cele care se fac în serie, de dragul câştigului.

Profil:

NĂSCUT. 2 aprilie 1949, Focşani
STUDII. Şcoala Populară de Artă
OCUPAŢIE. Artist plastic
FAMILIE. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite