PORTRET: Cătălina Raluca Crintea este comandant la 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce plutonul de Poliţie Militară, format numai din bărbaţi, şi îşi doreşte o carieră în domeniul militar cât mai lungă.

Sublocotenentul Cătălina Crintea provine dintr-o familie pentru care haina militară înseamnă mult. Tatăl ei a fost ofiţer de aviaţie, astăzi pensionar, fratele urmează să devină peste puţin timp ofiţer al armatei române, iar soţul său îi este coleg de arme la Brigada 282 „Unirea Principatelor" din Focşani.

A intrat de mică în legătură cu ceea ce înseamnă regimul de armată, fiind fascinată de această lume. „Prin anul trei de liceu încă nu eram ferm decisă dacă să mă îndrept sau nu cariera armelor. Atunci am întâlnit câţiva studenţi la Academia Militară, care m-au ajutat să-mi întăresc convingerea cu privire la drumul pe care îl voi parcurge. A fost singura opţiune valabilă pentru mine", ne spune sigură pe ea Cătălina.

Deşi concurenţa a fost una acerbă, de opt candidaţi pe un loc, tânăra a fost admisă fără emoţii şi a urmat cursurile unei şcoli militare superioare, perioadă care i-a adus, ca student, şi primele satisfacţii în acest domeniu: a participat la două misiuni externe, în Olanda şi Macedonia.

La absolvire a fost repartizată împreună cu soţul ei, la Focşani. „Ştiam că aici se află două dintre cele mai importante unităţi militare din România, înzestrate la standarde NATO, aşa că am optat pentru ceea ce mi s-a părut mai potrivit pentru mine. Am debutat în activitate la cercetaşi", povesteşte Cătălina Crintea.

Comandă un pluton de bărbaţi

Fire ambiţioasă din cale afară, capabilă să răzbată în tot ce îşi propune, tânăra ofiţer a reuşit într-un timp relativ scurt să confirme şi să dovedească ataşament faţă de uniforma militară, crescând în ochii superiorilor, lucru care i-a adus promovarea. Astăzi, la doar 25 de ani, este comandantul plutonului de Poliţie Militară, structură specializată cu rol important în armată.

„Comand un pluton format din 18 militari, toţi bărbaţi, cu sarcini de a păstra ordinea şi disciplina în cadrul Brigăzii şi al unităţilor subordonate, cât şi de însoţire a coloanelor militare, de la cele oficiale până la cele mai puţin oficiale. Bineînţeles că în activitatea noastră avem şi ore de instrucţie şi de trageri cu arma şi pot să spun, fără falsă modestie, că sunt o tintaşă foarte bună.
Nu degeaba am luat cu echipa de fete locul doi pe ţară în concursul de trageri"
, se mândreşte Cătălina Crintea.

Este convinsă că viitorul în cariera militară, pe care a început-o de foarte tânără îi va rezerva şi alte surprize plăcute.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai adaptat la cariera militară?

A fost mai greu la început, pentru că solicitările erau la fel, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. M-am bazat pe respect reciproc şi corectitudine în comportament şi am răzbătut. Comandanţii pot să certifice că noi, fetele, ne-am îndeplinit de fiecare dată misiunile cu succes.

Cum e să comanzi un pluton de bărbaţi?

Coordonare şi cooperare. Sunt două noţiuni la care ţin mult. Ca şi comandant de pluton, autoritatea e necesară, dar nu presupune că trebuie să ridic vocea sau mai ştiu eu ce. Prin exemplu personal mă străduiesc să dau dovadă că sunt demnă să ocup această funcţie.


Ce-i place

Studiez psihologia, îmi place foarte mult să citesc, iar în ultimul timp lecturez cărţi din domeniul religios. Mă pasionează foarte mult călătoriile, să văd ţări străine, să intru în contact cu oamenii şi să cunosc civilizaţii şi culturi dintre cele mai diferite. Când am ocazia să mă aflu în astfel de situaţii, explorez tot ce văd la orizont.

Ce nu-i place

Sunt un adversar înverşunat al minciunii. De asemenea, nu suport ipocrizia şi rutina. Consider că rutina este un duşman de care omul trebuie să se ferească.

Profil
Născută. 23 ianuarie 1985, oraş Roman, judeţul Neamţ
Studii. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu", Sibiu
Ocupaţia. Comandant structură independentă, Brigada 282 Focşani
Familia. Căsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite