PORTRET: Carmen Herghelegiu şi-a închinat viaţa muzicii şi copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cântat pe marile scene naţionale şi internaţionale, prestaţia sa şi a corului „Cantores Amicitae", din care a făcut parte, fiind jurizată de marele tenor Luciano Pavarotti.

Carmen Herghelegiu este un nume cu rezonanţă în domeniul muzical, dar şi în cel didactic. Însă de la vârsta de şapte ani, a început să studieze vioara în cadrul Şcolii de Muzică din Focşani, iar odată cu finalizarea claselor gimnaziale, s-a înscris la Liceul de Arte „Octav Băncilă" din Iaşi, secţia Teoretică.

Facultatea a urmat-o la Conservatorul „George Enescu", specializarea Pedagogie Instrumentală, devenind membră a corului „Cantores Amicitae", alături de care a avut concerte pe marile scene naţionale şi internaţionale.

Primul mare succes l-a înregistrat în anul 1981, când a obţinut trofeul la Festivalul Internaţional Coral „Tineretul şi Muzica" din Viena, însă au urmat multe alte premii şi menţiuni la festivaluri din Elveţia şi Ţara Galilor, unde a fost jurizată de marele tenor Luciano Pavarotti.

De asemenea, alături de corul „Cantores Amicitae", în cadrul căruia a activat vreme de 26 de ani, a înregistrat cinci albume la „Electrecord", prima casă de discuri românească, înfiinţată înainte de Revoluţie.

Profesoară de pian

Tot în '81 şi-a început activitatea la catedră, ca profesoară de pian în cadrul Şcolii Nr. 9 din Focşani, iar copiii, de a căror pregătire s-a ocupat, s-au clasat pe podium la fazele naţionale ale Olimpiadei de Interpretare Instrumenatală.

„Printre cei mai buni elevi ai mei, din generaţiile mai vechi, se numără Marcel Şarpe, care acum este medic psihiatru, Tabita Custură şi Andrei Mocanu, care în cele din urmă s-a orientat către medicina veterinară. Acum, am un copil foarte bun, Dragoş Ciorchină, care a luat premiul trei la faza zonală a Olimpiadei de Pian şi în care îmi pun speranţele. Mă bucur că elevii mei mi-au devenit, dincolo de porţile şcolii, şi prieteni. La clasă pun preţ pe relaţia elev-profesor şi recunosc faptul că uneori sunt mai dură, însă doar pentru a obţine rezultate bune ", mărturiseşte Carmen Herghelegiu.

Dirijoare de cor

În 2003, a început să dirijeze corul „Voces Juventutes" din cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Gheorghe Tăttărăscu", care s-a făcut remarcat la numeroase competiţii din ţară şi din străinătate.

„În urmă cu trei ani, am fost invitaţi la un megaconcert din Bruxelles, organizat de o asociaţie a englezilor pentu compatrioţii lor stabiliţi acolo. A fost un eveniment cu totul special la care au participat ambasadori din toate colţurile lumii", povesteşte profesoara.

De asemenea, alături de corul „Voces Juventutes" a organizat un turneu prin satele judeţului Vrancea, acţiune în urmă căreia foarte mulţi copii din mediul rural au ales să studieze la Liceul de Arte.

„Din păcate, deşi ne dorim foarte mult, acum nu mai putem organiza astfel de activităţi, deoarece nu dispunem de resursele financiare necesare. Nici la concursuri nu mai prea mergem, tot din această cauză. Nu ne permitem să plătim şi transportul, şi cazarea şi masa", spune Carmen Herghelegiu.

Profesoara Herghelegiu s-a implicat şi în organizarea olimpiadelor şi concursurilor de muzică găzduite de municipiul Focşani, Olimpiada Naţională de Muzică Corală, desfăşurată în urmă cu doi ani, fiind cel mai recent eveniment de acest gen.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor aveţi?

Chiar dacă am ajuns să fac mai mult muncă voluntară, îmi place să mă implic în pregătirea corurilor pentru olimpiade şi concertele de Crăciun, găzduite de Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia". De asemenea, sper să ajungem la un concurs coral din Austria, de altfel singurul pe care ni-l putem permite, întrucât trebuie să plătim doar transportul, masa şi cazarea fiind suportate de organizatori.

Aveţi vreun regret?

Regret că nu am reuşit să devin dirijor de orchestră. Dacă ştiam că ajung profesoară de muzică, nu mai făceam Conservatorul, ci mă orientam către medicina veterinară.

Ce-i place

Îmi place tot ceea ce înseamnă artă şi am o atracţie aparte pentru cinematografie. De asemenea, sunt pasionată de lectură şi iubesc animalele. Îngrijesc toţi câinii şi pisicile de pe stradă.

Ce nu-i place

Nu-mi place politica şi tot ce se întâmplă în lume la ora actuală. Detest miniciuna şi sunt dezamăgită de faptul că domeniul cultural nu mai are parte de susţinere nici la nivel naţional, nici în municipiul Focşani, unde nu mai este nimic din ce-a fost. Când eram la şcoală, se organizau recitaluri în Grădina Publică, însă acum totul e distrus.

Profil:

Născută. 10 iunie 1958, Focşani
Studii. Conservatorul „G. Enescu", Iaşi, specializarea Pedagogie Instrumentală
Ocupaţie. Profesor pian
Familie. Necăsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite