PORTRET / Stan Gheorghiu este unul dintre uriaşii fotbalului românesc

PORTRET / Stan Gheorghiu este unul dintre uriaşii fotbalului românesc

Stan Gheorghiu

A fost unul dintre portarii de calibru din fotbalul românesc al anilor '70, avându-i ca adversari pe Dobrin, Lucescu, Dudu Georgescu şi mulţi alţii. S-a retras de la Unirea Focşani, unde a jucat şase sezoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-a născut în cartierul gălăţean „Ţiglina III", aproape de stadionul Oţelul de astăzi, loc în care a luat pentru prima dată contactul cu fotbalul. „În zonă era o cărămidărie, i se spunea «Groapa lui Oatu» şi acolo ne strângeam în fiecare duminică şi jucam fotbal. Eu eram portar şi mi s-a spus că aş avea calităţi. Vă daţi seama, eram în clasa a şaptea şi purtam 44 la picior, aveam mâini lungi şi palme uriaşe. Aşa că la vârsta de 14 ani m-am legitimat la Gloria CFR Galaţi", îşi povesteşte Stan Gheorghiu primii ani de formare ca fotbalist.
În fotbalul mare a debutat la vârsta de 16 ani, iar un an mai târziu era deja titular în echipa Gloriei Galaţi, care evolua în Divizia „C". După efectuarea stagiului militar, timp în care a jucat pentru echipa militară buzoiană Şoimii Bobocu, Stan Gheorghiu se transferă la FCM Galaţi, echipă cu care în 1974 a reuşit să promoveze în prima ligă valorică a ţării.

Calităţile sale de veritabil portar l-au ajutat să iasă repede în evidenţă, intrând în atenţia marilor echipe din România. Marea lovitură o dă în 1975, când se transferă la echipa UTA Arad, campioană a ţării de două ori.
„Antrenor îl aveam pe Coco Dumitrescu şi eram coleg cu Silviu Iorgulescu, Domide, Broşovschi, Axente, pe vremea aceea componenţi de bază ai echipei naţionale. Îmi aduc aminte că am debutat cu UTA într-un meci cu Jiul Petroşani, pe care l-am pierdut cu 2-0. Eram rezervă şi l-am înlocuit pe Iorgulescu, care se accidentase şi de atunci am apărat poarta până la sfârşitul campionatului. Am avut şi meciuri foarte bune, precum cel cu Dinamo, echipă la care juca Lucescu, Sătmăreanu, Dumitrache, Dudu Georgescu, care se afla în lupta pentru titlu şi pe care i-am bătut cu 1-0, dar am suferit şi un eşec usturător, 0-8 cu Steaua. La un meci cu Reşiţa, câştigat de noi cu 2-1, Adrian Păunescu a scris în cronica jocului că Stan Gheorghiu a apărat fenomenal, fiind notat cu 10. Păstrez şi astăzi ziarul", povesteşte Stan Gheorghiu despre momentele sale de glorie.

Cariera de fotbalist a încheiat-o la „Unirea" din Focşani, oraş în care s-a stabilit definitiv din 1976, jucând sub culorile echipei fanion de aici şase sezoane. A renunţat la fotbal la vârsta de 33 de ani, în urma unei accidentări, dedicându-se muncii de antrenor la echipele Unirea Focşani, FC Panciu, Foresta Gugeşti şi FCM Adjud. În două rânduri a fost preşedintele clubului de fotbal Unirea Focşani, iar din 1991 şi până în 2010 a fost preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vrancea. De 15 ani este observator federal.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi fotbalul de astăzi?

Fotbalul se face cu bani. Şi în vremea mea a fost la fel, numai că atunci erau bani, acum nu. Şi asta se vede. De zece ani echipa naţională nu se mai califică la nici un campionat mondial sau european, echipele de club nu au performanţe şi nu văd să vină ceva din urmă. Este păcat pentru că fond de jucători există, dar fotbalul trebuie ajutat.

De ce vi se spune Banks?

Mi s-a spus aşa încă de când jucam la Galaţi, pentru că semănam izbitor la fizic cu celebrul portar al naţionalei Angliei, Gordon Banks. Era doar o asemănare fizică, nu şi valorică, ţinând cont că Banks a făcut parte din echipa Angliei care a câştigat Campionatul Mondial din 1966.

Ce-i place
Sunt un pasionat al meciurilor de fotbal transmise la televizor. Sunt zile când văd şi cinci-şase meciuri, din toate campionatele europene. Sunt la curent cu tot ce înseamnă fenomenul fotbalistic şi dimineaţa, la prima oră, citesc ziarele de specialitate. Îmi place să mă recreez la pescuit.

Ce nu-i place
Nu-mi plac vremurile astea pe care le trăim, în care oamenii oamenii nu mai merg la stadion. Pe vremea mea veneai cu două ore înainte la meci să prinzi loc, iar acum stadioanele sunt goale. Mă întristează faptul că oamenii sunt săraci şi lipsiţi de perspectivă.


Profil
Născut. 21 martie 1949, Galaţi
Studii. Şcoala Naţională de Antrenori
Ocupaţia. Observator FRF
Familia. Căsătorit


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: