PORTRET / Roxana Vornic, o profesoară dedicată elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 20 de ani face parte din colectivul profesoral al Şcolii „Ştefan cel Mare" din Focşani, implicându-se constant în activităţi de cercetare.

Roxana Vornic a fost dintotdeauna atrasă de psihologie, pasiune pe care a moştenit-o de la unchiul său, Ion Biberi, fost scriitor şi un renumit medic psihiatric.

„În casa de lângă Bisericuţa Caşin din Bucureşti mătuşile purtau discuţii interminabile, iar eu, copil fiind, mă refugiam în bibliotecă. Citeam cu seriozitate din cărţile unchiului şi, deşi nu înţelegeam pe atunci mai nimic, deoarece era o lectură vădit neadecvată vârstei mele, continuam cu perseverenţă <nepoţească>", mărturiseşte profesoara.

Vitregiile regimului comunist au împiedicat-o să urmeze o facultate de profil, alegând să se orienteze către limba română.

După absolvirea studiilor superioare, Roxana Vornic a fost repartizată la Colegiul „Edmond Nicolau", unde a predat vreme de doi ani, după care a solicitat transferul la Şcoala Generală „Ştefan cel Mare.

„Am cunoscut elevi admirabili şi am descoperit faptul că, dacă oferi sinceritate şi iubire, eşti răsplătit cu aceeaşi monedă. Activitatea de cadru didactic e cea care mă împlineşte şi-mi oferă un reper în existenţă", mai spune profesoara.

Experienţa acumulată şi implicarea în numeroase proiecte educaţionale au ajutat-o să acceadă pe poziţia de inspector şcolar, însă dragostea pentru elevi a determinat-o să-şi încheie activitatea la inspectorat după numai doi ani.

Acum, se află la conducerea şcolii „Ştefan cel Mare" şi contribuie decisiv la prestigiul unităţii. „Sunt un director privilegiat, deoarece coordonez activitatea unui corp profesoral de elită şi consider că orice zi pe care o petreci cu plăcere alături de semenii tăi este, cu siguranţă, o zi câştigată", spune Roxana Vornic.

A publicat lucrări de specialitate

Profesoara Roxana Vornic nu s-a dedicat doar activităţii de la catedră, implicându-se activ şi în realizarea proiectelor de cercetare.

„Proiectul meu de suflet îl constituie participarea, în calitate de coautor, la realizarea unui suport de curs, intitulat <Limba, cultura şi civilizaţia românească>, ce vizează predarea limbii române în statele membre U.E. Am privit această carte ca pe o şansă de a dezvălui latura autentică a sufletului românesc", declară profesoara.

A fost distinsă cu ordinul „Meritul pentru Învăţământ" în grad de cavaler şi s-a dedicat pregătirii elevilor olimpiadele naţionale, obţinând rezultate deosebite.

„Consider aceste rezultate ca fiind un lucru firesc pentru o activitate realizată cu dăruire, iar în sufletul meu fiecare elev este un olimpic al vieţii", încheie Roxana Vornic.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce părere aveţi despre sistemul actual de învăţământ?
Consider că actualul sistem de învăţământ se află într-un stadiu de tranziţie atât pentru cadrele didactice cât şi pentru elevi. Sper doar ca societatea să fie permeabilă la transformările care se impun pentru progresul Educaţiei.

2. Ce proiecte de viitor aveţi?

De multe ori, proiectele şi realizările nu se suprapun, deoarece timpul efervescent în care trăim reclamă redimensionarea oricăror planuri. Însă, proiectul la care ţin cel mai mult este unul foarte simplu: îmi doresc să rămân un om onest, să nu accept mediocritatea şi să pot apăra valorile în care cred.

Ce-i place

Pasiunile ţin de trecut, iar timpul personal este diminuat până la absenţă, însă îmi doresc din tot sufletul să nu uit de ceea ce sunt datoare să ofer fiului meu. Îmi place să călătoresc, pentru că mă atrage specificul altor civilizaţii, îmi plac oamenii şi locurile întâlnite şi din fiecare călătorie mă întorc mult mai bogată sufleteşte.

Ce nu-i place

Nu-mi place să întâlnesc oameni mediocri afectiv. De asemenea, detest impostura şi rutina. Nu-mi plac momentele mele de slăbiciune, pe care de altfel le accept.

Profil

Născută. 14 iulie 1965, Bucureşti
Studii. Facultatea de Filologie Bucureşti, Masterat în Management Educaţional
Ocupaţie. Profesoară de limba română
Familie. Căsătorită, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite