Poliţia Animalelor îşi intră oficial în pâine şi la Vrancea. Patru poliţişti au depus jurământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noii angajaţi au depus jurământul FOTO: IPJ
Noii angajaţi au depus jurământul FOTO: IPJ

Legislaţia privind protecţia animalelor reglementează situaţia tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii atât în sarcina deţinătorilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor statului.

Miercuri, 7 aprilie, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, patru poliţişti, dintre care un ofiţer şi trei agenţi de poliţie, au depus jurământul de credinţă şi îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor.

Pentru ocuparea acestor funcţii, cea mai mare concurenţă a fost pentru posturile de agent de poliţie, fiind primite peste 21 de cereri, în medie, pentru fiecare post scos la concurs.

De asemenea, au fost primite 12 cereri de înscriere la concurs pentru cele 2 posturi de ofiţer de poliţie cu specializarea medic veterinar.

Trebuie spus că Poliţia Animalelor din Vrancea şi-a început activitatea încă din februariem  la puţin timp după ce s-a înfiinţat, după ce proprietarii unor câini au reclamat faptul că patrupedele lor au fost maltratate.

Poliţiştii au deschis deja două dosare penale, în ambele fiind vorba despre două cazuri de maltratare a unor câini.

Unul dintre dosarele penale a fost deschis în urma unei plângeri făcute de o persoană, care a anunţat că un vecin i-a lovit câinele cu toporul.

S-a întâmplat în comuna Străiana, unde poliţiştii Secţiei 10 Poliţie Rurală Panciu au fost informaţi de proprietarul unui câine cu privire la faptul că patrupedul a fost rănit de către un bărbat, de 55 de ani, din aceeaşi localitate, care a a sărit asupra animalului, un Metis Mioritic, cu toporul.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, conform Legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor

Cel de-al doilea dosar penal vine în urma unei sesizări din oficiu, fiind vorba tot de un câine rănit.

Câinele a fost dus la un cabinet veterinar iar medicul veterinar din localitate i-a acordat îngrijirile medicale de specialitate. În prezent, animalul se află, în siguranţă, în grija unui reprezentant al unei asociaţii de profil din municipiul Adjud. Cum agresorul animalului nu a fost găsit, cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru identificarea persoanelor implicate în această faptă.

"Legislaţia privind protecţia animalelor reglementează situaţia tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii atât în sarcina deţinătorilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor statului. Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgenţă a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situaţie de pericol", potrivit IPJ Vrancea.

Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit poliţistului, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.

Vă mai recomandăm:

Poliţia Animalelor a intrat în acţiune. Dosare penale după ce doi câini au fost maltrataţi

VIDEO Câine aruncat cu furie de pe o rampă unde se odihnea. Bărbatul care a maltratat animalul este cercetat penal

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite