Perioada în care ctitorii Germaniei au trăit pe teritoriul de astăzi al României. Care este legătura dintre Cavalerii Teutoni şi Ţara Bârsei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinul Cavalerilor Teutoni există şi astăzi şi funcţionează în special pe linia actelor de caritate, fără a avea pretenţia de a se mai implica în acţiuni militare.

Între anii 1211 -1225, Tara Bârsei, regiune istorică şi etnografică din sud-estul Transilvaniei, având Braşovul cea mai importantă localitate şi străbătută de numeroase râuri şi pârâuri repezi de munte, delimitată pe o bună porţiune de râul Olt, a fost donată Cavalerilor Teutoni de către Regele Andrei al II-lea al Ungariei.

Raţiunea acestei donaţii consta în păzirea graniţei de sud-est a Regatului Ungariei, împotriva cumanilor. Totodată, Cavalerii Teutoni au avut ca scop şi convertirea românilor la catolicism.

Practic, Diploma de instalare din anul 1211, semnată de Andrei al II-lea al Ungariei, prevedea o serie de privilegii, de toate felurile, pprin care cavalerii teutoni erau încurajaţi să se mute în Ţara Bîrsei.

“În numele Sfintei Treimi una şi nedespărţită, Andrei, din mila lui Dumnezeu, regele Ungariei, Dalmaţiei, Croaţiei, Ramei, Serbiei, Galiţiei şi Lodomeriei, de-a pururea. Între semnele osebitoare ale măreţiei regale, semne cu care e împodobită amintirea vrednică de pomenire a înaintaşilor noştri, cel mai de seamă şi mai pilduitor e acela de a întinde o mână cât mai darnică oaspeţilor vrednici de laudă, a căror aşezare se vede că e folositoare regatului şi despre a căror rugăciune se ştie că este preţuită de Dumnezeu. Aşa se face că, mânaţi de o evlavioasă dorinţă, apucând pe urmele părinţilor noştri de cucernică pomenire şi dorind, după trecerea acestei vieţi, să împărtăşim cu dânşii răsplata vieţii veşnice, am dăruit cruciaţilor Ospitalieri ai ordinului Sfintei Marii. Iar noi am poruncit ca sus-zişii cruciaţi să fie aşezaţi în stăpânirea sus-pomenitei ţări a Bârsei de către pristavul nostru Fecate Juna, care a înconjurat sus-numitul ţinut şi l-a dat lor, împrejmuindu-l cu anumite semne de hotar, după porunca voievodului Mihail. Iar primul hotar al acestui ţinut începe de la întăriturile cetăţii Hălmeag şi merge până la întăriturile cetăţii Ungra şi de aici merge până la întăriturile lui Nicolae, pe unde curge apa ce se numeşte Olt şi, aşa urcând pe Olt, merge până acolo unde Prejmerul se varsă în Olt; iarăşi merge până la izvorul aceluiaşi Prejmer şi de la izvorul apei ce se cheamă Timiş merge până la vărsarea apei ce se numeşte Bârsa; apoi, de-a lungul munţilor Carpaţi ce încing acelaşi pământ, hotarul merge până la Hălmeag. Tot acest pământ, după cum îl înconjoară sus-numiţii munţi şi râuri, se numeşte Bârsa”, se arată în textul Dilomei Cavalerilor Teutoni.

Alungaţi după 14 ani

Pentru că au început să manifeste pretenţii în zona, cucerind zone din afara arcului carpatic, necontrolate şi dorite de Regatul Ungar, precum şi pentru faptul că au început să construiască cetăţi de piatra, pe când ei primiseră dreptul doar la cele de lemn, dar mai ales pentru că au refuzat să mai asculte de binefăcătorul lor în avantajul Papei, Cavalerii Teutoni au fost izgoniţi cu forţa din această regiune, după doar 14 ani pe teritoriul Ţării Bîrsei.

Ei s-au aşezat tocmai la vărsarea Vistulei în Marea Baltica, civilizând, convertind şi edificând, secol după secol, teritoriul ce a devenit nucleul viitorului regat al Prusiei, principalul stat din Imperiul German şi sâmburele Germaniei înfloritoare de azi.

În istorie, Ordinul Cavalerilor teutoni a fost desfiinţat de împăratul napoleon, în 1809, dar şi în timpul Germaniei naziste, fiind reînfiinţat în Germania şi Austria după cel De-al Doilea Război Mondial. Astăzi, membrii Ordinului cavalerilor Teutoni se ocupă doar cu activităţi caritabile.

Cavalerii Teutoni sunt omagiaţi în fiecare an la Feldioara, deoarece sunt consideraţi întemeitorii cetăţii de la Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Ţara Bîrsei, atestată documentar de la 1225.

Dacă puternicii şi influenţii teutoni nu ar fi fost alungaţi din spaţiul Carpato-Danubiano- Pontic, se prea poate ca România să fi avut un alt destin naţional.

Citiţi şi

Umilinţa la care i-au supus moldovenii pe cavalerii teutoni. Cum a reuşit o mână de ostaşi să distrugă un detaşament de elită german

Cavalerii Teutoni se întorc în weekend la Feldioara

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite