VIDEO Pelerini români, martori la măsurile de securitate fără precedent de pe Muntele Athos: călugării au cerut protecţia armatei, după criza din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelerini români aflaţi în vizită pe Sfântul Munte au călătorit pe feribot cu militari greci, echipaţi ca de război, care urmau să ia în pază cele 20 de mănăstiri.

Pentru prima dată, după jumătate de secol, conducerea Sfântului Munte Athos a decis să ceară o protecţie sporită din partea statului grec, după cum povestesc mai mulţi focşăneni pelerini. Acest fapt vine şi ca urmare a stării de alertă în care se află armata elenă de la debutul crizei provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia, arată pelerinii care au fost martorii mai multor mişcări de trupe în zonă.

Momentul sosirii militarilor eleni pe Muntele Athos a fost surprins de pelerini din Focşani, care au fost zilele trecute în vizită la Athos.

Unul dintre pelerini, care merge constant la Muntele Athos, spune că nu a văzut niciodată armată în zonă şi a aflat de la călugări că chiar ei ai cerut protecţie, după criza din Turcia.

image

La sfârşitul Primului Război Mondial, Marile Puteri au garantat autonomia administrativă a Republicii Monahale Athos, aflată până în 1912 sub ocupaţie turcească. Statul grec se obliga astfel să asigure protecţia militară a regiunii.

Acest lucru se petrece din nou în zilele noastre, când pe fondul crescând al ameninţărilor teroriste, al fluxului de imigranţi şi mai ales al situaţiei volatile din Turcia, sfânta Chinotită, organul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Sfântul Munte Athos a aprobat detaşarea de soldaţi eleni, complet echipaţi, pe teritoriul peninsulei situată în nord-estul Greciei.

Asemenea parlamentului sau senatului, Sf Chinotită este alcătuită din douăzeci de delegaţi ale celor 20 de Mănăstiri athonite în care vieţuiesc astăzi aproximativ 2000 de călugări din toate ţările ortodoxe.

VIDEO: Emil Grosu

“Intrarea pe Sfântul Munte se face doar cu feribotul, iar înainte de îmbarcare, toţi vizitatorii trebuie să fi obţinut un permis special, numit diamonitirion. Este o formă de viză bizantină care atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte şi de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului. Având în vedere numărul mare al monahilor athoniţi şi prezenţa sporită a pelerinilor, în capitala Sf Munte, Careia, dar şi in cele mai importante mânăstiri există detaşamente de poliţie iar în principalele porturi de acces o unitate a poliţiei de frontieră şi vamă. Prezenţa sporită a forţelor armate elene din aceste zile în Sf Munte vine să descurajeze şi să prevină eventuale incidente ce ar putea fi cauzate de contextul regional destul de imprevizibil”, ne-au declarat pelerinii care au vizitat Muntele Athos.

image


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite