FOTO 140 de ani de istorie a Grădinii Publice din Focşani. Cum a fost parcul central de-a lungul vremii şi cum se prezintă astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul din centrul Focşaniului a fost înfiinţat de către municipalitatea din Focşani  în anul 1873, pe hotarele vechii Grădini Călugăreşti a Mănăstirii Sf Ioan.

În cei 140 de ani de existenţă, Grădina Publică din Focşani a suferit mai multe transformări. Ultimele intervenţii radicale au avut loc în urmă cu patru ani, cu ocazia realizării „proiectului de recalificare urbană a perimetrului istoric Piaţa Unirii-Grădina Publică”.

Practic, prin intervenţiile făcute s-a ajuns la mutilarea spaţiului verde, prin tăierea a zeci de copaci, pentru a face loc unor construcţii comerciale care s-au dorit a fi aducătoare de turişti, dar care la doi ani de la finalizarea proiectului cu bani europeni îşi dovedesc inutilitatea.

În rest, prin celelalte modificări s-a dorit practic corectarea intervenţiilor făcute în timpul regimului comunist, care nu mai păstrau din vechea Grădină Publică decât elemente disparate din amenajările care au existat acum mai bine de o sută de ani.

Practic, arhitectul lucrării s-a folosit de fotografiile din epocă pentru a reda o parte din strălucirea Grădinii Publice de altădată, ajutându-se însă şi de elemente de arhitectură noi. Aşa au revenit în parul central al Focşaniului  chioşcul fanfarei militare, vechiul lac, alei de pietriş de inspiraţie englezească etc.

Un austriac, artizanul Grădinii Publice

Revenind însă la istoria parcului din Focşani, este de menţionat că actuala Grădină Publică a fost înfiinţată de către municipalitatea din Focşani  în anul 1873, pe hotarele vechii Grădini Călugăreşti a Mănăstirii Sf Ioan. Grădina fusese expropriată în timpul domniei lui Cuza în folosul Şcolii de Fete din Focşanii Munteni , iar din anul 1866 a intrat în patrimoniul oraşului.

Pe cele 1 ,68 hectare cât a avut Grădina Publică până la venirea comuniştilor a fost amenajat un adevărat paradis. Artizanul acestui colţ de rai a fost un austriac, angajat al Primăriei, care a slujit cu multă hărnicie până în preajma primului război mondial , iar după acest eveniment s-a trezit cu toată averea confiscată de către Statul Român, pentru originea sa.

În vremurile de demult, părţi din Grădina Publică  erau ocupate de un bufet, un chioşc pentru muzică, un bazin din beton de ciment şi un teren disponibil pentru Cinematograful  de Vară. 

„Grădina Publică nu era la fel de întinsă ca în zilele noastre, pe marginile ei dinspre strada Mihail Kogălniceanu şi Maior Gh. Pastia existând numeroase imobile particulare.  Toate aceste imobile au fost expropriate de regimul comunist după 1950 cu scopul de a lărgi  spaţiul acestui loc public. Fiind situată lângă Piaţa Simbol a oraşului şi lângă Primărie, Grădina Publică s-a bucurat tot timpul de grija autorităţilor fiind un spaţiu de promenadă pentru numeroşii focşăneni încântaţi de peisajele de aici. Construirea Ateneului Popular în vecinătate a sporit şi mai mult farmecul locului”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea. 

Suprafaţa parcului a scăzut în perioada comunistă

Casa de Cultură ridicată de comunişti pe vechiul fostului bufet ,laolaltă cu parcarea a condus la diminuarea cu mult din suprafaţa obiectivului.

În această Grădină s-a ridicat primul bust închinat unei personalităţi a oraşului, Gheorghe Apostoleanu, bust  înălţat în anul 1912 şi situat în spatele bisericii Sf Ioan. A dispărut în cursul evenimentelor din 1945. Chiar şi pompierii oraşului au fost instalaţi până în anul 1902  în clădirea Şcolii de Fete, situată lângă Biserica Sf. Ioan şi în vecinătatea viitorului Ateneu Popular.

Aceştia  se foloseau de turnul din faţa bisericii pentru a supraveghea oraşul.

„Peripeţiile Grădinii Publice sunt numeroase, iar mica ei istorie se scrie neîncetat chiar şi în zilele noastre , când a avut loc amplul proiect de recalificare urbană a zonei Mănăstirii Grădinii şi Pieţei Unirii. Deşi presărat cu  destule pete negre, rezultatul proiectului poate fi pentru cei mai puţin cârcotaşi unul de perspectivă”, încheie Flori Dîrdală descrierea Grădinii Publice din Focşani.

Mai puteţi citi:

Bani europeni pentru clădiri goale în centrul Focşaniului

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite