Pământurile din Vrancea, „irigate” cu ploaie provocată cu ajutorul avioanelor. În ce constă metoda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele care stimulează apariţia ploii FOTO. Ministerul Agriculturii
Avioanele care stimulează apariţia ploii FOTO. Ministerul Agriculturii

Până pe 15 mai se va desfăşura etapa din acest an a „Programului pentru creşterea/ uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României”.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a demarat o nouă etapă a activităţii experimentale de creştere a precipitaţiilor în zonele cu risc de secetă, aceasta urmând să fie efectuată cu ajutorul aviaţiei de pe Aeroporturile din Craiova şi Iaşi, a anunţat, miercuri, instituţia.

Vrancea se află printre judeţele unde această activitate activitate se efectuează utilizând metoda aviaţiei, iar intervenţiile active în atmosferă pentru stimularea precipitaţiilor se vor face utilizând torţe pirotehnice şi cartuşe ejectabile, oarecum diferite faţă de tragerile cu rachetele de împrăştiat norii.

„Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate şi omologate pentru activităţi de intervenţii active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartuşe ejectabile pe casetă de tip - Loza 30  (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) şi două sisteme acroşate pe aripi de torţe pirotehnice neejectabile având 36 de cartuşe pe fiecare sistem, de tip  Loza  150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2). Cartuşele pot fi utilizate în stimularea precipitaţiilor din norii reci şi calzi, în funcţie de condiţiile meteorologice”, potrivit Ministerului Agriculturii.

Specialiştii spun că acţiunea va începe în zonele cu potenţial agricol din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, adică aproape toată Moldova, pe o suprafaţă totală de aproximativ 2 milioane ha. Ea şi va continua în zilele următoare în regiunile Munteniei şi Olteniei, în zonele cu potenţial agricol, pe o suprafaţă de aproximativ 1,8 milioane ha.

Vrancea are o suprafaţă agricolă de peste 252.000 de hectare, însemnând teren arabil, viţă de vie sau pomi fructiferi.

La nivel de judeţ există şi mai multe punctele de lansare a rachetelor antigrindină, iar suprafaţa agricolă protejată este de peste 150.000 de hectare.

Vă mai recomandăm:

Zece noi rampe de lansare a rachetelor antigrindină vor fi construite în 2019 în judeţele Vrancea şi Galaţi

Legătura între rachetele antigrindină şi secetă. „Însămânţarea norilor cu iodură de argint poate stimula precipitaţiile“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite