Pădure tăiată "din greşeală" din rezervaţia protejată. Câţi arbori au fost doborâţi în Parcul Natural Putna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi pădurari sunt anchetaţi pentru că au marcat în mod eronat arborii pentru tăiere, încălcând graniţa ariei protejate.

Mai mulţi membri ai Obştii Coza, din comuna Tulnici, au reclamat autorităţilor statului faptul că arbori  în volum de 237 mc, în special lemn de fag, din Parcul Natural Putna-Vrancea,  au fost tăiaţi, deşi omului îi este interzis prin lege să se atingă chiar şi de o singură ramură.

Aceştia au descoperit că oamenii de la conducerea obştii de care aparţin au făcut tăieri ilegale, croindu-şi chiar un drum forestier pentru a transporta lemnele.

“S-a făcut un drum de scos lemnele, apropiat, fără autorizaţie, nemarcat stânga-dreapta cu ciocanul marcat. Conform amenajamentului, nu era prevăzut aici niciun fel de lucrare silvică, pentru că este rezervaţie”, spune Vasile Burduşa, fost pădurar şi membru al obştii, cel care împreună cu alţi localnici au semnalat neregulile.

Garda Forestieră a verificat situaţia din teren şi spune că vinovată este firma care a făcut măsurătorile. Aceasta nu ar fi delimitat corect aria protejată de pădurea care se află în vecinătate, pentru care nu există interdicţie la exploatare.

“În urma verificărilor efectuate şi a notei de constatate încheiată la faţa locului s-a constatat un aspect care nu face deloc cinste firmei de amenajare. Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile pe care le avea, respectiv nu a delimitat în teren conform normelor silvice. Adică limitele amenajistice nu sunt evidente, ceea ce a dus la o eroare la punerea în valoare a suprafeţei”, spune Ionică Cherciu, inspector şef Garda Forestieră Focşani.

O parte din vină are însă şi Administraţiei Parcului Natural Putna, care nu a sesizat inadvertenţele de pe teren.Practic, Administraţia Parcului Natural Putna a dat un aviz greşit de tăiere, pe baza amenajamentului eronat.

image

“În avizul emis de Parcul Natural Putna Vrancea, ei spun că au verificat amplasamentul. Probabil că este o eroare umană care a dus la acest aspect care s-a întâmplat. Rezultatele şi concluziile le vom înainta la poliţie şi forurile tutelare”, mai spune şeful Gărzii Forestiere.

“S-a ajuns la această situaţie din cauza semnelor amenajistice foarte greu de identificat şi a zonei respective. În primul rând, trebuia o mai mare atenţie la punerea în valoare. Pădurarul şi inginerul trebuia să acorde o mai multă atenţie la identificarea zonei. Probabil că nu au cunoscut zona, limitele, nu ştiu să spun, precizează şi Fănică Ghinea, rangerul Parcului Natural Putna.

Ancheta începută deja de poliţie va fi extinsă, doi pădurari fiind în prezent anchetaţi pentru tăierile din aria protejată. Pe de altă parte, conducerea Obştii Coza minimalizează situaţia şi neagă că s-ar fi tăiat ilegal din rezervaţie.

“Noi nu am tăiat absolut nimic. Noi am obţinut şi acordul de la parc, am obţinut documentaţia, ne-a dat aviz de exploataţie. Nu am marcat în zona protejată absolut de loc, ci în amenajament. S-au trezit după şase luni că s-ar fi depăşit o limită”, se apără de acuzaţii Mitică Marian, preşedintele obştii Coza.

De menţionat că ceea ce în acest caz poate părea o eroare umană, în vecinătatea rezervaţiei se află o suprafaţă de şapte hectare de pădure tăiată la ras. În această zonă exploatarea este permisă, dar ar fi trebuit să se facă, etapizat, pe un număr mai mare de ani.

image

Doar că toţi arborii din pădure au fost tăiaţi în câteva luni, fără aviz.

“Parcul Putna Vrancea nu a emis aviz favorabil pentru executarea lucrării şi nici nu era posibil pentru că lucrările de tăiere prevăzute în amenajament erau programate începând cu 2021. Este o tăiere rasă, definitivă”, mai spune Fănică Ghinea, rangerul Parcului Natural Putna.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite