Oraşul fără spaţii verzi, năvălit de investiţii „beton”. Firmele de casă prosperă de pe urma lucrărilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Betonierele Grifon lucrează la foc automat
Betonierele Grifon lucrează la foc automat

Proiecte de investiţii care ani de zile au zăcut în sertare au fost scoase la licitaţie în ritm accelerat în preajma alegerilor. Într-un singur an, preţurile s-au reactualizat şi au crescut în valoare chiar şi de patru ori.

Focşaniul este un oraş deficitar la capitolul spaţii verzi, iar lucru acesta se ştie de cel puţin 20 de ani, de când în municipiul reşedinţă de judeţ a început tăvălugul retrocedărilor. 

Autorităţile neglijează în continuare nevoia de spaţiu verde, gândind că dacă vor atrage în intravilan sute de hectare de islaz vor rezolva nevoia de mai mult verde. 

În paralel însă, centrul oraşului este în continuare sufocat cu betoane în cadrul unor lucrări publice deosebit de costisitoare. 

După ce Piaţa Unirii din Focşani a devenit simbolul kitsch-ului, cu aproape toate pavelele distruse sub betonul de milioane de euro turnat de o firmă abonată la bani publici, şi alte lucrări din centrul oraşului stau sub aceeaşi zodie a betonului. 

S-a întâmplat mai întâi în Grădina Publică, unde Primăria Focşani a plătit aproape 500.000 de euro firmelor SC Iasicon SRL şi SC Sodaco SA să completeze proiectul european cu alei noi, construite din beton şi marmură. 

grifon beton

Aceleaşi firme sunt acum partenere în alte trei proiecte ale municipalităţii, respectiv modernizarea piaţetelor Balada, Teatru şi Milcov, la prima dintre ele lucrarea fiind deja finalizată după ce iniţial autorităţile s-au blocat la contestaţii. 

Iniţial, în 2017, investiţia a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 800.000 de lei, dar după trei tentative nereuşite municipalitatea a plusat şi a ajuns, după reactualizare de preţuri, la o valoare de aproape trei milioane de lei, adică de peste trei ori mai mult.

Bineînţeles, o mare parte din costuri a fost reprezentată de cantitatea importantă de beton achiziţionată de la o firmă de casă a Primăriei şi Consiliului Judeţean, Grifon, aceeaşi care a contribuit la distrugerea centrului oraşului prin proiectul europan, după o reţetă simplă: contractele sunt încredinţate celor două firme pomenite mai sus, care la rândul lor comandă şi plătesc societăţii partenere betonul care omoară spaţiile verzi, aşa cum au comandat arhitecţii în proiectare.

Acelaşi lucru se întâmplă în prezent şi cu investiţia de la Piaţeta Teatru, dar şi cea de la Milcov, lucrări amanetate deja de cei pomeniţi.

Deşi în proiectul de hotărâre cele două lucrări au fost estimate la 5,7 milioane de lei, ulterior s-a aprobat o suplimentare a sumei cu 2,154 milioane de lei.

Astfel, numai lucrările de construcţii de la Piaţeta Teatru ar urma să coste aproape patru milioane de lei, iar cele de la piaţeta Milcov 2,5 milioane de lei, diferenţa până la 8 milioane de lei fiind reprezentată de costuri cu proiectarea, avize, organizare de şantier, dotări, diverse şi neprevăzute.

grifon beton

Suprafaţa supusă spre reabilitare în Piaţeta de la Teatru este de 3.539 mp, iar la Piaţeta Milcov este de 2.064 mp.

Zilele trecute, peste întreaga suprafaţă de 3.500 mp din piaţeta de la Teatru s-a turnat betonul marca "Grifon", acelaşi lucru urmând să se întâmple şi la piaţeta Milcov, odată cu avansarea proiectului.

Grifon este firma care stă în gazdă, din 2008, la defuncta Societate de Drumuri şi Poduri Vrancea, pe care Consiliul Judeţean a falimentat-o, în calitate de acţionar majoritar. 

Vă mai recomandăm şi:

Lucrările de modernizare a pasajului de la fostul cinematograf "Balada", scoase la licitaţie

Reabilitarea pasajului Balada, dată firmelor care refac aleile în Grădina Publică

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite