Oraşul e plin de asistaţi social, primarul le cumpără angajaţilor şampanie Moet de Crăciun. „De 10 ani, se dau bani grei unei singure firme în preajma sărbătorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerică Chitic, primarul din Mărăşeşti a fost condamnat recent la închisoare cu suspendare FOTO Ş. B.
Valerică Chitic, primarul din Mărăşeşti a fost condamnat recent la închisoare cu suspendare FOTO Ş. B.

Primarul din Mărăşeşti a comandat achiziţia din bani publici a unor pachete cu cadouri de lux pentru angajaţi, în condiţiile în care oraşul vrâncean este în buza falimentului, iar majoritatea localnicilor primesc ajutoare sociale.

În Mărăşeşti, judeţul Vrancea, mai trăiesc în jur de 8.000 de oameni, iar oraşul este în prag de colaps. Industrie înfloritoare de odinioară a fost distrusă, şomajul este în floare, iar primăria s-a transformat într-un fel de serviciu social care plăteşte doar ajutoare. Cu toate acestea, edilii îşi permit să facă cheltuieli de lux pentru o petrecere internă.

Edilii locali au comandat recent achiziţia unui pachet special de cadouri de sărbători, în valoare de peste 30.000 de lei. Pe lista de cumpărături pentru ceea ce urmează a fi o petrecere rezervată strict angajaţilor sunt trecute numai produse fine.  Pachetul per angajat este compus din praline, drajeuri, bomboane Raffaello, bomboane cu lichior, salam de Sibiu, cafea Davidoff, cafea Jacobs, şampanie Veuve Clicquot (n.r. - 300 de lei sticla de 0,75 litri), şampanie Moet & Chandon Rose (220 de lei sticla), whiskey Jack Daniel’s, whiskey J&B şi rom Zacapa (n.r. - peste 200 de lei sticla de 0,75 litri).

Nimeni nu răspunde la telefon

Primarul din Mărăşeşti, Valerică Chitic, n-a răspuns apelurilor telefonice făcute de reporterul „Adevărul“ pentru a-i cere să explice oportunitatea cheltuielii. Viceprimarul Cătălin Arghire a închis telefonul după ce reprezentantul „Adevărul“ s-a recomandat, spunându-i că a greşit numărul. De asemenea, la telefonul fix al Primăriei Mărăşeşti nu a răspuns nimeni, după apeluri repetate.

Pachetul de sărbători a fost achiziţionat de la firma SC Gelser Total, o societate condusă de un apropiat al primarului Chitic. Primăria Mărăşeşti a contractat de la acelaşi furnizor, în primăvara anului 2019, ciocolată şi bomboane în valoare de 21.600 de lei, pentru a le oferi persoanelor de sex feminin din oraş cu ocazie zilelor de 1 şi 8 martie. Aceeaşi societate sponsorizează şi echipa locală de fotbal.

„Sunt bani aruncaţi pe apa sâmbetei, într-un oraş care are foarte multe nevoi. De mai bine de zece ani, de când Chitic este primar, în preajma sărbătorilor se dau bani de la buget către această firmă, pentru achiziţia unor diverse produse. Primarul are şi un restaurant care are o colaborare pe produse de catering cu această firmă, dar SC Gelser Total se ocupă şi cu lucrări de construcţii şi a avut mai multe lucrări de la Primăria Mărăşeşti“, a spus, sub protecţia anonimatului, un angajat al primăriei. De altfel, pe site-ul Primăriei Mărăşeşti sunt trecute mai multe contracte cu SC Gelser Total.

Primarul, condamnat penal

În noiembrie 2019, primarul Valerică Chitic a fost condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru infracţiunea de conflict de interese în formă continuată. Primarul din Mărăşeşti a fost trimis în judecată în iunie 2017, după ce Agenţia Naţională de Integritate a descoperit  că, în calitate de primar al oraşului Mărăşeşti, a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria oraşului Mărăşeşti şi firma sa, SC Valerio Prestal SRL Mărăşeşti, care a furnizat mâncare în secţiile de votare, la alegeri, serviciu pentru care a încasat aproximativ 22.000 de lei.

Chitic este obligat să preSteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Mărăşeşti sau a Şcolii Generale Pufeşti, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite