Noul spital arată senzaţional pe hârtie. În realitate îi lipseşte o finanţare de peste 200 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta noului spital de la Focşani
Macheta noului spital de la Focşani

Atât studiul de fezabilitate, cât şi Planul Urbanistic Zonal au fost aprobate în acest an, urmând ca autorităţile naţionale să anunţe oficial şi alocarea fondurilor.

Noul Plan Zonal (PUZ) al viitorului spital regional din Municipiul Focşani a fost votat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Primăriei Focşani. Asta după ce în urmă cu mai multe luni a fost aprobat şi studiul de fezabilitate, care a costat 3,7 milioane de lei.

Pentru construirea noului spital s-au atras în patrimoniul judeţului nu mai puţin de 18 hectare de teren, care se află la marginea oraşului.

Odată făcuţi aceşti paşi, singura problemă este cea a finanţării, având în vedere că autorităţile naţionale şi judeţene a stabilit că banii vor veni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, finanţarea este aproape la jumătate din necesar.

„Avem aprobarea studiului de fezabilitate, este prins în lista care va urma să fie finanţată în cadrul Programului Naţional de Rezilienţă şi Redresare. Este o investiţie extrem de importantă, care arată un efort financiar considerabil. Investiţia se ridică undeva la 500 de milioane de euro, iar din discuţiile pe care le avem cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene în momentul acesta putem vorbi de o finanţare de cel mult 300 de milioane de euro, pe programul pe care l-au prezentat şi l-au aprobat la Bruxelles. Înseamnă un efort bugetar uriaş", a spus Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, cu ocazia prezentării bilanţului la un an de mandat.

Patru ani la dispoziţie

Deocamdată, nu se ştie de unde va fi luată diferenţa de bani, dar cert este că spitalul trebuie ridicat până în anul de graţie 2026, când PNRR îşi va închide finanţările pentru obiectivele asumate de statul român. În caz contrar, autorităţile sunt obligate să dea banii înapoi.

Proiectul privind construirea unui spital de ultimă generaţie este conceput pentru a prelua un număr important de pacienţi de la celelalte spitale din judeţ.

Mai mult, în contextul în care nu există un spital regional care să deservească regiunea Sud- Est, adresabilitatea noului spital este estimată la nivelul întregii regiuni.

Noul spital din Focşani va avea o capacitate de spitalizare de 900 paturi, din care 775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori, va avea bloc universitar cu săli de curs şi amfiteatru, săli de operaţie şi spaţii special concepute pentru toate activităţile medicale şi conexe, inclusiv heliport.

Suprafaţa construită propusă este de 20.030 metri pătraţi.

Vă mai recomandăm:

Cum va arăta Spitalul TBC din Focşani după renovare. Transformare radicală cu fonduri europene

Primul spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, construit din donaţii, finalizat anul acesta VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite