Muzeul din Pod, zestrea unui adolescent îndrăgostit de autenticitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Vrancea a înfiinţat în podul casei sale un muzeu în care adunat o colecţie impresionantă de obiecte tradiţionale.

Departe de tumultul oraşului, într-o zonă absolut superbă din curbura Carpaţilor, la Soveja, un adolescent cu dragoste faţă de aceste locuri a înfiinţat în urmă cu mai mulţi ani un muzeu mai puţin obişnuit.

Adrian Dudu, pentru că aşa îl cheamă pe eroul nostru, l-a denumit „Muzeul din Pod”, pentru că absolut toate obiectele care fac parte din colecţia numeroasă şi-au găsit loc în podul casei în care locuieşte. Acest spaţiu, colţul său de Rai, l-a descoperit în copilărie.

“Nu aveam mai mult de şapte-opt ani când am descoperit acest pod, care mi se părea un loc de joacă extraordinar în vremea copilăriei mele. Într-una din zile, mama a decis să modernizeze casa şi a dat jos de pe pereţi zăvezile, specifice Sovejei, practic acele covoare ţesute la război şi care împodobesc pereţii caselor la noi. Mi-a dat voie să le iau şi să tapetez cu ele pereţii podului. Aşa mi-a venit ideea înfiinţării muzeului. Treptat am urcat în pod războiul de ţesut al bunicii, pe care nu-l mai folosea nimeni, faimoasa ladă de zestre, masa cu trei picioare, costume populare purtate de bunici, coveţi şi tipare pentru caş vechi de când lumea găsite prin casă”, ne spune Adrian Dudu, proprietarul muzeului.

image

Pentru că podul casei este destul de generos, Adrian a amenajat în interior două încăperi, una de primire oaspeţi, adică acea cameră de bună, cu pat, lada de zestre şi obiecte de decor, dar şi o cameră unde odinioară oamenii găteau, lucrau la războiul de ţesut şi îşi desfăşurau activităţile zilnice. Pentru adolescent, piesa de rezistenţă a colecţiei sale muzeale este războiul de ţesut, vechi de peste 200 de ani, moştenit de bunica lui de la străbunii ei.

Băiatul spune că a avut mulţi vizitatori, în general turişti şi s-a transformat pentru fiecare dintre ei într-un veritabil ghid. Toţi cei care vor să-i viziteze colecţia sunt bine veniţi şi nu trebuie să plătească nimic, bucuria sa fiind aceea că oamenii îi pot admira obiectele. Părinţii îl susţin în tot cea ce face şi din acest punct de vedere se consideră un norocos.

Colecţia are peste 150 de obiecte

Adrian este elev în ultimul an de liceu la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” din Focşani şi chiar dacă fizic este prezent mai multe zile din săptămână în oraş, unde învaţă carte, sufleteşte este permanent în “Muzeul din Pod” în care a adunat, spune el, peste 150 de piese. În covârşitoarea lor majoritate, toate sunt obiecte din zona Sovejei, cu excepţia unor costume populare primite cadou de la o doamnă din Piatra Neamţ.

“A aflat despre mine şi mi-a îmbogăţit colecţia cu o cămaşă de mireasă care se purta acum 100 de ani, dar şi o cămaşă de femeie văduvă. Am unele obiecte pe care pur şi simplu le-am cumpărat din sat. Nu m-au costat o avere, am cumpărat în general de la bătrâni sau le-am oferit produse în schimbul lor. Intenţia mea este să mă dezvolt, să strâng cât mai multe obiecte tradiţionale”, ne spune adolescentul.

image

De altfel, în scurt timp Adrian speră să-şi poată muta întreaga colecţie muzeală într-o casă autentică din Soveja, cu care va fi împroprietărit de o doamnă stabilită în Marea Britanie.

„Femeia respectivă a moştenit casa, nu mai are pe nimeni acolo şi căuta o familie căreia să-i ofere locuinţa. Eu am căutat-o pe Facebook, a fost încântată de ideea mea de a o transforma în muzeu şi mi-a promis că mă va face proprietar cu acte. Va dura ceva până o voi amenaja, dar nu mă grăbesc”, ne spune Adrian.

Prioritatea sa pentru următoarea perioadă este să promoveze examenul de Bacalaureat şi să-şi găsească un loc de muncă, pregătindu-se intens să devină bucătar, pentru care are deja calificare.

Speră că într-o zi, localitatea sa natală, Soveja, va renaşte din marasmul în care se află în prezent şi va deveni din nou raiul turiştilor, astfel încât muzeul său să fie cunoscut de cât mai multă lume. Iar dacă oamenii se vor opri să deguste şi din gustările tradiţionale preparate de Adrian, probabil că succesul acţiunilor sale va fi garantat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite