Monica Columbeanu l-a cunoscut pe Pantilimon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costel Pantilimon a absolvit secţia de matematică-fizică a Liceului Industrial nr.1 (actual Grup Şcolar Henri Coandă), unde a fost pentru o scurtă perioadă de timp coleg cu faimoasa soţie a lui Irinel Columbeanu, Monica.


Ca să descoperi mai multe amănunte despre evoluţia goal-keeper-ului de 1,98 către fotbalul mare, cel mai potrivit personaj cu care trebuie să vorbeşti este preşedintele secţiei de fotbal al fostului club "Aripile"

"L-am ajutat să termine liceul, la secţia matematică-fizică, unde, un amănunt mai «picant», a fost din câte ştiu la un moment dat coleg cu Monica Columbeanu", ne-a povestit Valerian Voicu.

Acesta i-a îndrumat paşii în sportul rege încă de la vârsta de 9 ani, Valerian Voicu.


"Despre Costel s-a mai scris dar poate nu destul. Puţină lume ştie că provine dintr-o familie mai mult decât defavorizată, ambii săi părinţi fiind surdo-muţi.

Singura lui şansă în viaţă a fost fotbalul şi se pare că până acum i-a mers dar numai eu şi cei de aici ştim câte probleme a avut acest copil", îşi începe povestea «nea Vali».

"L-am descoperit la nouă ani, el locuind aproape de stadion şi învăţând la o şcoală aflată la câteva sute de metri de club, după care l-am ajutat să se transfere la o altă şcoală, pentru a nu fi legitimat la Liceul cu Program Sportiv şi să ajungă mai târziu la FCM", continuă acesta.

Părinţii lucrează la Aerostar Bacău

Puţină lume ştie, însă, că părinţii săi au muncit şi muncesc de peste 30 de ani în aceeaşi fabrică, iar seriozitatea este la ea acasă în familia Pantilimon. Şi mama sa - în prezent pensionată - şi tatăl său au lucrat încă din anii '70 la Aerostar Bacău, ca lăcătuşi mecanici de aviaţie.

"Nişte oameni extrem de serioşi, dintr-o generaţie extraordinară. Nu se ridicau de la bancul de lucru până nu terminau tot ce aveau de făcut şi nu au ieşit niciodată în evidenţă în mod negativ", îi descrie directorul uzinei băcăuane, Grigore Filip.

Apetitul pentru plonjoane spectaculoase al goal-keeper-ului băcăuan poate fi explicat foarte uşor dacă privim la rezultatele muncii familiei sale, mama şi tatăl său punând umărul la ieşirea pe porţile

Aerostarului a peste 1.800 de aeronave IAK 52, considerate ca aparate excelente pentru acrobaţie.


Face antrenamente şi în vacanţă

Acesta este secretul succesului goal-keeper-ului echipei FC Timişoara, în opinia fostului său antrenor de la Aerostar, Constantin Sofronie, Costel Pantilimon sunându-l şi ieşind la antrenamente cu el chiar şi în vacanţe.

"Când vine în vacanţă, la Bacău, mă sună. Mergem la teren şi ne antrenăm. Nu am mai întâlnit un asemenea jucător", povesteşte cel care l-a "luat în primire" încă de la vârsta de 9 ani pe portarul băcăuan.

Curtat de AS Roma

Înainte de transferul său la FC Timişoara, Costel Pantilimon a fost în vederile unuia dintre cele mai galonate cluburi din Italia. "Acum câţiva ani, în urma unui turneu de juniori din Italia, l-au remarcat scouterii mai multor cluburi din Serie A, Inter, Juventus şi AS Roma, grupare care a fost şi cea mai interesată de serviciile sale", ne-a mai spus Valerian Voicu.

ÎNCREDERE Costel Câmpeanu este convins că portarul Timişoarei va fi mulţi ani titular în naţionala României

Hagi l-a vrut pe Pantilimon!

Costel Câmpeanu crede că preţul de 100.000 de dolari pe care Timişoara l-a plătit celor de la Aerostar Bacău este corect.


E mai bun Pantilimon decât Lobonţ?


Bogdan rămâne numărul unu. A fost cel mai bun şi la Europenele de anul trecut, dar Costel Pantilimon vine tare din urmă. A demonstrat că e cel mai bun din generaţia lui.


De ce nu l-ai propus Gloriei?

Jean Pădureanu a fost primul om din fotbalul românesc pe care l-am sunat. I-am spus că am la Aerostar Bacău un portar de mare perspectivă. M-a refuzat atunci. Îl avea şi pe Tătăruşanu şi cred că de asta nu a forţat aducerea lui.


Ce echipe şi l-au mai dorit pe Pantilimon?


Dinamo şi Steaua l-au vrut, dar Timişoara a percutat cel mai repede. Hagi era antrenor atunci la Poli Timişoara, iar antrenor de portari era Zoli Iaşko. M-au ascultat, şi l-au luat imediat. Au dat 100.000 de dolari pe loc, dar jucătorul a rămas în coproprietate cu Aerostar Bacău.


Câţi ani ai lucrat cu Pantilimon?

Aproape trei ani. Sunt fericit că am avut ocazia să lucrez încă de la începuturile mele ca antrenor cu un portar aşa de talentat. Pantilimon este singurul poratr din România care are peste doi metri înălţime. Era un copil ascultător, care până să se transfere la Timişoara, a fost nu mai puţin de trei ani titular în liga a III-a la Aerostar Bacău, dar şi la lotul naţional de juniori.

Familia l-a ajutat mult...


Aşa este. Chiar dacă provine dintr-o familie modestă, tatăl lui l-a ajutat cât de mult a putut. L-a ajutat mult şi Dumezeu. Este un copil bine crescut. Tatăl lui venea tot timpul la meciuri. Era prezent şi la antrenamente. La finalul şedinţei de pregătire mai făceam chiar şi un tenis cu piciorul.


Când ai crezut că va face pasul spre fotbalul mare?


Când am venit la Aerostar, Pantilimon avea doar 17 ani. I-am spus că doar prin muncă şi seriozitate va putea să ajungă în fotbalul mare. M-a scultat. Orice jucător care apare ca ciuperca după ploaie, tot aşa de repede iese din scenă. Nu e cazul lui Costel. El s-a dus la Timişoara, dar a avut răbdare şi nu a strâmbat din nas când a apăra doar la satelitul lui "Poli".


Acesta să fie secretul ascensiunii sale?


I-am spus că în oraşul său nu o să fie niciodată rege. Şi eu am plecat din Bacău la o vârstă fragedă şi m-am întors la 40 de ani. E mai bine pentru el că a plecat din Bacău.

Crezi că va ajunge la o echipă mare din Europa?

Îi doresc din tot sufletul. Am mare încredere în el. În câţiva ani va pleca de la Timişoara într-un campionat mult mai puternic.

E mai bun Pantilimon decât Costel Câmpeanu la 21 de ani?


M-aş bucura enorm ca elevul să-şi depăşească profesorul. Are tot viitorul în viaţă şi, dacă va fi în paza lui Dumezeu şi nu va avea accidentări, Pantilimon va fi mulţi ani titular în naţionala României.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite