Modul bizar în care vrea să rezolve Primăria Focşani deficitul de spaţiu verde. Păşuni şi teren arabil la marginea oraşului, în loc de zone verzi urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani, un oraş care respiră mai mult beton decât spaţiu verde FOTO Cristi Cerbu
Focşani, un oraş care respiră mai mult beton decât spaţiu verde FOTO Cristi Cerbu

În acest moment, în Focşani, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 10,2 mp, mult sub norma europeană care este de 26 mp/cap de locuitor.

Autorităţile din Focşani promit că până la finalul acestui an noul Plan de Urbanism General (PUG) al oraşului va fi finalizat, după mai bine de zece ani de amânări şi bâlbâieli.

Una dintre problemele pentru care autorităţile încă tremură că acest PUG nu corespunde cerinţelor este legată de faptul că oraşul este deficitar la capitolul spaţii verzi, lucru care nu reprezintă o noutate de mult timp.

Dacă înainte de 1989 în oraş se mai putea respira deoarece fiecare cetăţean avea la dispoziţie 14 metri pătraţi de spaţiu verde, în momentul de faţă situaţia este mai mult decât alarmantă, spaţiul verde raportat la fiecare locuitor fiind, cu îngăduinţă, 10,2 mp.

Normativele europene spun că trebuie 26 mp pe cap de locuitor. Din acest motiv, autorităţile au făcut un artificiu, şi au atras în intravilan câteva sute de hectare de teren arabil, păşuni.

Soluţia este una atipică şi, în esenţă, nu rezolvă deficitul de spaţii verzi urban, ci doar „rezolvă” din creion statistica. Asta chiar dacă autorităţile promit că, într-un viitor incert, vor lua fonduri europene să facă din păşuni şi ogoare nişte minunate parcuri.

Astfel, au fost atrase în intravilan peste 140 de hectare din cele 152 de hectare de păşuni aflate în proprietatea municipiului, păşuni care se află în zona Mândreşti - 120 de hectare, în zona Aviaţiei - 8 hectare şi în zona Vâlcele - 12 hectare.

"Pot fi utilizate, printr-o amenajare corespunzătoare, ca zone de agrement şi spaţii verzi, astfel încât cetăţenii municipiului Focşani să se poată bucura de condiţii decente şi un mediu cât mai curat în acest oraş", spune primarul Cristi Misăilă despre această posibilitate.

Activiştii de mediu susţin că măsura este bună atât timp cât demersul este unul serios.

„Dacă aceste terenuri sunt înregistrate ca spaţii verzi în registrul spaţiilor verzi, asta înseamnă că nu se va putea schimba destinaţia şi nici nu poate fi modificată categoria de folosinţă. Problema este că spaţiul verde ar trebui să fie util cetăţenilor, nu doar o bucată de teren la marginea oraşului, pe care să nu o folosească nimeni. La noi s-a greşit foarte mult cu PUG-ul, care a tot fost amânat şi tot ce există spaţiu verde acum figurează ca zonă de condominiu. Asta a permis primăriei retrocedarea a fiecărei bucăţi de teren din oraş, iar firmele de arhitectură au uitat de orice etică profesională şi au executat toate comenzile cerute de proprietari. Dacă au vrut case cu turnuleţe, case cu turnuleţe au făcut pe spaţiile verzi retrocedate. Faptul că oraşul nu are încă un arhitect şef titular îşi pune amprenta, vizual, pe dezvoltarea oraşului”, explică pentru „Adevărul“ Adrian Mihai, activist civic.

Promisiune pentru finalul anului


Până la intrarea în vigoare a PUG-ului, promisă de primar pentru finalul acestui an, mai sunt de parcurs două-trei etape.

Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Focşani trebuia să fie gata încă din anul 2010.

Lucrarea a suportat amânări peste amânări, la fiecare doi ani fiind prelungită valabilitatea PUG-ului vechi.

Elaborarea PUG-ului Focşaniului a început în 2008, însă când s-a crezut că este finalizat, în 2010, s-a descoperit că mai multe fişe de cartografiere conţineau elemente care nu au nici o legătură cu judeţul, adică fusese copiat după PUG-ul Piteştiului, care a fost făcut de acelaşi proiectant.

Astfel, pe o linie de demarcaţie apărea menţiunea Autostrada A1, dar şi râul Argeş, iar în mai multe menţiuni se făcea trimitere la municipiul Piteşti.

Erorile au fost sesizate de către oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului în momentul în care PUG-ul a fost depus la avizare.

În Planul Urbanistic General se prevede tot ce înseamnă sistematizarea şi organizarea teritoriului, fiind absolut necesar pentru realizarea oricăror lucrări de interes public dar şi privat.

Vă mai recomandăm:

Este posibilă “vinieta oxigen” şi la Focşani? Cum stăm cu spaţiul verde în municipiu şi ce soluţii are administraţia pentru un oraş mai verde

Locuitorii din Focşani respiră betoane în loc de aer curat. Spaţiul verde din oraş ar trebui triplat ca să se ajungă la normativele europene

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite