Mirajul străinătăţii bântuie halatele albe din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 15 cadre sanitare de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon" şi-au depus deja actele pentru a pleca să muncească în altă ţară. Tăierea drastică a salariilor şi grija zilei de mâine îi îndeamnă pe asitenţii medicali din Vrancea să se orienteze către alte locuri de muncă mai bine retribuite.

În străinătate, asistenţii au posibilitatea să lucreze în acelaşi domeniu, dar nu este o condiţie obligatorie pentru care fac acest pas atât timp cât acolo îşi găsesc o portiţă ca să le fie mai bine. În ultimele două luni, pragul Ordinului Asistenţilor Medicali a fost trecut de foarte multe cadre sanitare care s-au interesat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a pleca în străinătate.

În luna iulie, cinci asistente au venit să-şi apostileze actele pentru a emigra, iar în august s-au solicitat zece astfel de vize.

„Din ce-am discutat şi eu cu oamenii, marea majoritate a lor vor să plece în Italia şi câţiva în Marea Britanie. Pleacă pentru că nu mai au cu ce se întreţine. Au rate pe care şi le-au făcut în baza unui venit care acum s-a micşorat şi nu mai fac faţă. Pleacă pentru că în afară sunt mai respectaţi", ne-a declarat Claudiu Grosu, liderul sindicatului Sanitas Vrancea.

Pleacă cu orice risc

Chiar dacă de-abia şi-au depus actele şi va mai dura o perioadă până la plecare, asistenţii spun că nici nu se gândesc să revină asupra deciziei.

„Plec cu orice risc. Am doi colegi, soţ şi soţie, care au plecat în februarie în Belgia să muncescă în acelaşi domeniu şi acum câteva zile mi-au scris că s-au hotărât să rămână definitiv acolo. Câştigă foarte bine şi au reuşit în câteva luni ce nu putem face noi într-un an aici", ne-a spus, plângându-şi de milă, o asistentă de la secţia de contagioase a spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon".

Asistenţii spun însă că momentul de al exodului cadrelor medicale nu a sosit încă şi că lucrurile se vor amplifica înspre iarnă, când îşi vor da seama că nu mai pot face faţă cheltuielilor.

Deficit de personal

Plecarea asistenţilor îngrijorează conducerea celui mai mare spital din judeţ, care şi aşa se confruntă cu deficit de personal.

„Nu aş putea să dau ca exemplu care secţie de spital rămâne descoperită, pentru că la toate secţiile ne confruntăm cu probleme de personal. S-au pensionat asistente şi nu am putut să angajăm alţi oameni în loc pentru că de un an posturile în sistem sunt blocate", ne-a precizat dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului de Urgenţă „Sf Pantelimon" din Focşani. La ora actuală, pentru spitalul din Focşani sunt aprobate 701 posturi şi sunt ocupate 680.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite