Mii de ţărani din Vrancea, în pragul revoltei după ce s-au trezit datori vânduţi la fondul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.000 de agricultori din judeţ s-au trezit că au de plătit la fondul de sănătate un total de peste 8 milioane de lei pentru perioada 2009-2011.

Agricultorii din Vrancea au primit zilele trecute somaţii de la Casa de Sănătate, conform cărora sunt datori cu sume importante la bugetul de sănătate după ce şi-au vândut produsele. Conform Legii Sănătăţii, oamenii ar fi trebuit să plătească din veniturile obţinute 5,5% la fondul de sănătate, dar spun că nu au ştiut acest lucru până săptămâna trecută, când au primit acasă hârtii în care erau informaţi că datoriile datează din anii 2009-2011 şi prevăd majorări de întârziere.

Îngrijoraţi, agricultorii s-au adresat primarilor din comunele în care locuiesc şi au constatat că nici aceştia nu ştiau despre ce era vorba.

Viceprimarul comunei Pufeşti, din Vrancea, se numără printre cei care au aflat că au de plătit sume importante la fondul de sănătate. Neculai Radu datorează peste 100.000 de lei, după ce a vândut în toţi aceşti ani câteva tone de cereale la baza de recepţie. De altfel, în comuna Pufeşti au fost trimise cele mai multe înştiinţări de plată, respectiv 500, la nivelul întregului judeţ fiind vorba despre mai bine de 6.000 de agricultori datori la bugetul de sănătate.

image
image

Foto

image

„Cetăţenii au dus cerealele în baza Comcereal şi au aflat acum că sunt impozitaţi cu 5,5%, din 2009, pe venitul brut. Noi, ţăranii, care suntem deţinători de pământ, nu ne putem permite să avem contabili. Dacă m-a costat 3.000 de lei înfiinţarea unui hectar de grâu şi eu am vândut grâul la bază cu 3.500 de lei, ce câştig pot să am eu în cazul acesta? De unde să plătesc eu 100.000 de lei, să-mi vând din casă, de unde? De ce nu ne-au spus clar din primul an ce este de plată şi ce nu?“, a declarat viceprimarul comunei Pufeşti.

Supăraţi că nu au vândut la negru

„Noi nu stăm pe calculatoare, pe internet. Noi stăm cu sapa în mână toată ziua, în culturile astea de cereale, ca să poată să mănânce şi cel care stă pe internet. De ce-şi bat joc de prostime? Am vrut să fim corecţi şi am dat vândut porumbul cu acte, iar vecinul care a vândut la negru îmi râde acum în nas“, spune Constantin Mocanu, care pentru faptul că a muncit trei hectare de pământ are de plătit datorii de 3.000 de lei la sănătate.

Bărbatul spune că printre datornici se numără şi localnicii care şi-au ajutat vecinii, transportându-le cu maşina cerealele la firma de achiziţie. Aici au fost înregistraţi cu numerele de maşină şi cantitatea transportată, iar până la depistarea lor în bazele de date de la sănătate nu a mai fost decât un pas.

Vor să blocheze drumul E85


Localnicii din Păuneşti au transmis un avertisment serios autorităţilor din Vrancea şi spun că, dacă în două săptămâni situaţia lor nu va fi rezolvată vor bloca drumul E85. În acest sens, conducerile Casei de Sănătate şi Direcţiei de Finanţe Vrancea încercă acum să găsească o soluţie legală, mai ales că au primit sarcină de la Curtea de Conturi să recupereze debitele restante.

„Am fost la Bucureşti, la ANAF şi am ridicat împreună cu şeful Casei de Sănătate Vrancea toate speţele posibile şi imposibile. Singurele asigurări au fost că se încearcă o modificare a legii prin care oamenii să fie scutiţi de majorări la debitele neplătite“, a precizat Eugen Ciorici, directorul Direcţiei de Finanţe Vrancea.


Cer amnistie fiscală


Între timp, primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor au decis să-i trimită o adresă prim-ministrului, prin care îi solicită o amnistie fiscală pentru toţi agricultorii datori la sănătate în perioada 2009-2011.

La rândul său, Sindicatul Ţăranilor „Propact“ Vrancea vrea să deschidă o acţiune în instanţă pentru anularea deciziei de impozitare a veniturilor realizate din activităţi agricole.

„Deciziile de plată pentru persoanele care au realizat venituri şi sunt somate la plata retroactivă de către Casa Naţională de Sănătate vor face obiectul unei alte acţiuni în instanţă, drept pentru care solicităm primăriilor din judeţ sprijinul, în numele agricultorilor şi fermierilor afectaţi de această decizie, în demersul nostru de a anula această hotărâre injustă, cu efect de stopare a dezvoltării gospodăriilor ţărăneşti individuale“, a precizat Costel Ichim, liderul sindicatului „Propact“.

Mai puteţi citi:

Vrancea, codaşă la banii europeni pentru agricultură, dar favorizată la fondurile guvernamentale

Agricultorii care obţin venituri din munca pe care o desfăşoară aşteptaţi cu declaraţiile la fisc pentru a fi impozitaţi
 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite