Mihai Oprişan a obţinut titlul naţional la fotbal

Mihai Oprişan a obţinut titlul naţional la fotbal

Mihai Oprişan are un palmares de invidiat

PROFIL NĂSCUT 18 august 1949 STUDII Şcoala de Antrenori FRF Bucureşti OCUPAŢIE Antrenor la CSM Focşani FAMILIE Căsătorit După 23 de ani de la câştigarea Campionatului naţional de fotbal, cu echipa de juniori  II a clubului Unirea Focşani, antrenorul acesteia îşi aminteşte nostalgic acele vremuri.  

În acelaşi an în care Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni la fotbal în faţa Barcelonei, la Foşani, se năştea o mare echipă. Antrenorul ei era Mihai Oprişan, tehnicianul care, în acest an, a împlinit 60 de ani.

„Au trecut anii repede şi, din păcate, puţini sunt cei care îşi mai aduc aminte de această mare performanţă a fotbalului vrâncean. A fost o grupă de execepţie cu care am reuşit să aduc la Focşani un titlu naţional. Sorin Colceag, Cristi Dragu, Marian Brutaru, Ioan Petrică, Stănel Saragea sunt numai câteva dintre numele fotbaliştilor care au câştigat acel trofeu”, povesteşte Mihai Oprişan.


Antrenorul focşănean îşi aduce aminte de traseul fără greşeală pe care l-a făcut echipa antrenată de el în acea perioadă. „Am câştigat fără probleme seria din care făceam parte şi ne-am calificat la turneul semifinal. Acolo am învins pe Metalul Buzău cu scorul de 8-1, Poli Iaşi cu scorul de 2-1, Cimentul Medgidia cu 3-0 şi Dunărea Giurgiu. Ne-am calificat la turnel final, fără înfrângere. Am mers la Buşteni alături de echipele Inter Sibiu şi Chimica Găeşti. I-am bătut cu 1-0 pe cei de la Sibiu şi am făcut 0-0 cu echipa din Găeşti. Cu trei puncte din patru posibile, Unirea Focşani s-a clasat pe primul loc şi a cucerit singurul titlul din istoria fotbalului vrâncean. Pe locul al doilea, s-a clasat formaţia din Găeşti, cu două puncte, iar Sibiul a acumulat doar un punct. Pe vremea aceea, la victorie să dădeau doar două puncte”. 

Oprişan a scos fotbalişti pe bandă rulantă


Alături de Aristide Ghiţă, Mişu Costea, Gheorghe Cernat şi Emilian Renţea, Mihai Oprişan este unul dintre cei mai importanţi antrenori din istoria fotbalului focşănean. A descoperit şi format generaţii întregi de fotbalişti, care mai apoi au evoluat la marile echipe din România şi nu numai.


„Mi-au trecut prin mână fotbalişti de mare valoare. Cristi Dragu, Sorin Colceag, Culai Argeşeanu, Ionică Serea, Purcăreaţă, Claudiu Manta, Savin, Stănel Saragea şi mulţi, mulţi, alţii. Erau an, de an, selecţionaţi la loturile naţionale de juniori şi au reuşit să joace la un nivel înalt”, a adăugat Mihai Oprişan.


Antrenorul focşănean nu se gândeşte la retrageea din fotbal pentru că se simte în mare formă: „Sunt antrenor la juniorii de la CSM Focşani şi sunt mulţumit de copiii pe care îi am în pregătire. Focşaniul a scos tot timpul jucători de valoare, aşa că aştept ca şi din această generaţie să iasă fotbalişti adevăraţi care să facă performanţă”.

 

 

întrebări şi răspunsuri

Unde v-aţi început cariera de fotbalist?

În anul 1964, la juniorii Gloriei Focşani. La numai 18 ani, am fost promovat la echipa de seniori de către profesorul Theodor Passan. Mi-au fost colegi de echipă, Galan, Iorga, Dragu, Canaragiu, Borş, Olteanu, mari jucătiriai Focşaniului de care muţi au şi uitat. Din păcate. Ei trebuie readuşi în amintirea oamenilor. Şi cei tineri au multe de înăţat de la ei. Am jucat la echipa fanion a oraşului până în anul 1980,  când am hotărât să mă apuc de antrenat. Am aproape 30 de ani de antrenorat şi sunt mulţumit cu ce am făcut pentru fotbal.

Când va reveni Focşaniul în prim-planul fotbalului românesc?

Atunci cândva primi din partea autorităţilor atenţia pe care o merită. Echipa de seniori nu trece prin momentele cele mai bune, dar nu e totul pierdut. Sunt sigur că CSM Focşani se va salva de la retrogradare şi îşi va reve0ni repede din criza prin care trece. Există maimulte şcoli de fotbal unde se lucrează cu pasiune şi asta e cel mai important. Nu mai vin copiii la fotbal aşa cum se întâmpla în anii 1980, dar nu putem spune că lumea fuge de sportul rege.

ce-i place

Îmi place enorm să merg la pescuit. Nu am păcălit niciodată fotbalul şi am avut momente unice viaţă pe care nimeni altcineva nu mi-ar fi putut să le dea. Sportul rege a fost marea pasiune a ieţii mele. Am cunoscut oameni importanţi din toate domeniile, am prieteni în toată ţara, în principal datorită fotbalului. Focşaniul nu pra mai are modele în fotbal şi de aici pleacă multe bube. Toţi vor să aibă profit imediat de pe urma fobalului.

 

ce nu-i place

Nu-mi plac duşmăniile dintre oameni. Ura este cel mai urât lucru. Avem o singură viaţă şi nu trebuie să ne ciondănim tot timpul chiar dacă interesesele sunt mari. Sunt un tip la locul meu, dar atunci când sunt călcat e bătături reacţionez ca atare. Îmi revin imediat şi, în unele cazuri, chiar îmi pare rău de situaţia creată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: