Medic diabetolog: „Omul trebuie să simtă gustul strugurelui, al pepenelui, al unei bucăţi de ciocolată, al îngheţatei, dar în cantităţi reduse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Gabriela Copaci, medic specialist diabetolog şi boli de nutriţie FOTO: Ştefan Borcea
Dr. Gabriela Copaci, medic specialist diabetolog şi boli de nutriţie FOTO: Ştefan Borcea

Medicii specialişti estimează că în următorii 25 de ani numărul persoanelor care au această boală aproape că se va dubla.

Diabetul zaharat tip I este o boală care a luat amploare în ultimele două decenii. Practic, pacienţii cu diabet sunt în număr din ce în ce mai mare, iar trendul este unul ascendent.

„În 2019, statisticile arătau că la nivel global număram 464 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat tip II şi previziunile nu sunt deloc încurajatoare. Se pare că anul 2045 vom număra 700 de milioane de persoane cu diabet. Se întâmplă asta din cauza stilului de viaţă din ce în ce mai defectuos. Cu toţii ştim că suntem pe fugă de dimineaţa, mesele le luăm aşa cum le luăm sau nu le luăm deloc, când reuşim să punem ceva în faţă poate nu este cel mai indicat aliment. Se adaugă şi alte neajunsuri, ca fumatul, ca sedentarismul, luăm în greutate, mai sunt şi tarele genetice, moştenite de la părinţi”, spune medicul specialist diabetolog Gabriela Copaci, de la Spitalul Militar Focşani, într-un interviu pentru Atlas Tv. 

Pandemia de coronavirus a redus foarte mult accesul pacienţilor la serviciile medicale, iar internările pacienţilor cu diabet în spital au scăzut cu 67%.

„Dat fiind frica şi temerea vizavi de infecţia cu virusul SarsCoV-2, toată lumea a încercat să amâne orice formă de urgenţă, a încercat să temporizeze acasă, telefonic, prin telemedicină, dar nu întotdeauna cu succes. Multă patologie s-a agravat, diabetul la multe persoane s-a decompensat şi la foarte mulţi s-a declanşat”, spune dr. Gabriela Copaci.

Tot mai mulţi copii diabetici

Deşi diabetul zaharat tip II este apanajul persoanelor adulte, în ultimii ani lucrurile au cunoscut o degradare şi s-a consemnat debutul bolii şi la copii. 

„În jurul nostru sunt foarte mulţi copii supraponderali, obezi. Primul pas în terapia diabetului zaharat este corectarea alimentaţiei, stimularea activităţii fizice, practic îmbunătăţirea, optimizarea stilului de viaţă. Alături de terapia medicamentoasă lucrurile pot avea un parcurs fără complicaţii”, mai spune medicul.

Prin urmare, specialistul susţine că atenţia către o alimentaţie corectă trebuie respectată de pacienţii cu diabet. Adică să nu mănânce orice tip de pâine, nu orice tip de fructe, legume, să evite carbohidraţii.

„Recomand pâinea neagră şi intermediară şi, foarte important, să nu fie proaspătă, adică să fie mai veche de o zi. Fructele sunt marele tentaţii ale diverselor sezoane. Sunt bune fructele autohtone, când nu sunt foarte dulci, cum ar fi cireşele, vişinele, caisele, piersicile. Păguboase sunt pepenii şi strugurii, însă un ciorchine nu a omorât pe nimeni. La consumul de struguri creşte foarte mult glicemia. Prefer să nu interzic în totalitate ceva. În timpul vieţii sale, omul trebuie să simtă gustul strugurelui, al pepenelui, al unei bucăţi de ciocolată, al îngheţatei, dar în cantităţi reduse. Ciocolata cu peste 80% cacao este foarte bună, reduce glicemia, este un produs foarte bun pentru organism. Afinele, cătina şi în general fructele mai crude sunt bune”, a ţinut să precizeze Gabriela Copaci.

Cât despre proteine, recomandată carnea albă, carnea de curcan, peştele, carnea de vită are, dar nu trebuie exclusă de tot nici carnea de porc, aici fiind vorba de cantitate şi de frecvenţă. Este bine ca alimentaţia să fie echilibrată, cu proteine, cu grăsimi, glucide şi lipide.

Medicul recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor cu diabet, pentru că nu există nicio contraindicaţie.

Vă mai recomandăm:

De ce se tratează românii acasă, după ureche. Medic: „Banala aspirină are o contraindicaţie majoră”

De ce nu este bine să luăm medicamente cu suc de grepfrut. Sfatul medicului Mihaela Bilic
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite