Măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor în perioada sărbătorilor Pascale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu apropierea Paştelui, pompierii vrânceni recomandă luarea câtorva măsuri simple pentru ca sărbătorile să nu se transforme în tragedii.

Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu în perioada sărbătorilor de Paşte, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Vrancea recomandă luarea şi respectarea, după caz, a următoarele măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor:

- accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării producerii de accidente.

- menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.

- parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.

- întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la instalaţiile electrice, sistemele de
ventilaţie/climatizare utilizate, aparatele de preparat şi încălzit hrană (coşurile de fum), de către personal autorizat. La tablourile electrice de distribuţie se vor folosi numai siguranţe calibrate. Se va interzice utilizarea pentru încălzire a aparatelor de tip radiator, reşou sau a altor improvizaţii.

- la terminarea programului religios vor fi scoase de sub tensiune aparatele electrice şi instalaţia de iluminat.

- asigurarea amenajării unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip. Permanent, o persoană desemnată va supraveghea focurile din sobele lăcaşelor de cult, precum şi stingerea lumânărilor căzute sau consumate.

- pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.

- instruirea persoanelor cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi persoanele cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului.

- angrenarea personalului din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă în acţiuni de prevenire şi stingere a incendiilor pe perioada sărbătorilor pascale.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite