Martorii lui Marian Oprişan, audiaţi la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii au decis încă o amânare în procesul de corupţie

Martorii lui Marian Oprişan, audiaţi la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii au decis încă o amânare în procesul de corupţie

Martorii lui Oprişan  FOTO: Mihai Bacalu, Ora de Cluj

Pe lângă patronii firmelor de construcţii, instanţa a mai audiat consilieri judeţeni şi funcţionari din Consiliul Judeţean Vrancea.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Curtea de Apel Cluj au avut loc miercuri, 28 octombrie, noi audieri în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Instanţa a dorit să audieze 12 martori propuşi de învinuiţi, dar numai opt s-au prezentat la proces.

Printre ei, fostul secretar al judeţului, Toader Gheţu, actualul secretar, Raluca Tatiana Dan, fostul consilier judeţean PSD Claudia Ionescu, consilierul judeţean PSD Vasile Melinte, fostul primar al comunei Suraia, Pamfil Statache, dar şi trei oameni de afaceri care au beneficiat de contractele oferite din bani publici pentru pietruirea unor drumuri. Este vorba de Corneliu Prunache, fost patron la Aispa Star, Vasile Mihăiuc, administrator la SC Utilaj Construct Service,  Vasile Bută, administrator la S.C. Podgoria Coteşti. Alţi doi constructori au lipsit.

Potrivit procurorilor DNA, Corneliu Prunache , administrator la S.C. AISPA STARS 95 S.A., a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 1,3 milioane de lei, în cadrul unui contract, având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km. "Suma a fost ridicată în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor acesta a întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor", au arătat procurorii DNA în referatul de trimitere în judecată într-u dosar disjuns care se judecă la Tribunalul Prahova.

După aceeaşi reţetă, Vasile Mihăiuc, administrator la SC Utilaj Construct Service, Vasile Graur, patron la SC Top Media şi Vasile Bută, administrator la S.C. Podgoria Coteşti şi Iulian Cristian, administrator la S.C. Univers Nord, au încasat aproximativ 4,7 milioane de lei, întocmind, în schimb, situaţii de lucrări în fals pentru aproape 100 de kilometri de drumuri comunale.

În decursul cercetărilor, procurorii au descoperit că unele dintre firme nu aveau nici utilaje, nici angajaţi, cazul firmei Top Media, care nu avea nici măcar sediu, fiind relevant. Unele dintre aceste firme fac şi astăzi afaceri prospere cu Consiliul Judeţean Vrancea.

Marian Oprişan se judecă în instanţă de nouă ani în procesul de corupţie în care este învinuit de DNA că a prejudiciat bugetul de stat cu aproape două milioane de euro.
Învinuirile aduse în „Dosarul Căprioara”  lui Marian Oprişan, aflat la al patrulea mandat de preşedinte de CJ, sunt: abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, iar pentru infracţiunea de uz de fals deja a intervenit prescripţia.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în această cauză totul a pornit în anul 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a primit de la Guvernul Năstase 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale. Lucrările, susţin procurorii DNA, au fost atribuite unor firme neeligibile, care şi-au încasat banii, dar care ori nu au lucrat deloc pe respectivele drumuri, ori au lucrat prost.

Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan a fost şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia liderul PSD Vrancea şi familia lui deţin opt hectare de teren. Rechizitoriul mai arată că, în perioada 2003 - 2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile "Rucăr" din Soveja şi "Hanul dintre Vii" din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acţiuni de protocol, în valoare de 520.000 lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările