Marius Bratu este un goalkeeper de valoare internaţională

Marius Bratu este un goalkeeper de valoare internaţională

Marius Bratu este acum antrenor cu portarii la Poli Timişoara

A jucat în cariera sa la Progresul Bucureşti, Rapid, Astra Ploieşti, FCM Bacău, FC Vaslui şi la echipa rusă Uralan Elista.

Înainte de ajunge pe gazonul verde, Marius Bratu a fost fascinat de judo. A fost pe tatami mai bine de doi ani, la Clubul Sportiv Unirea Focşani. Judoul l-a ajutat pe Marisu Bratu să nu mai aibă frică de plonjoane şi de contactul dur cu atacanţii adverşi din timpul jocului.


„Când eram copil nu ştiam că voi ajunge atât de sus în fotbal. Am fost în câteva competiţii de judo, iar antrenorii spunau chiar că sunt bun pentru acest sport. Am plecat din sala de judo din cauza unui lucru straniu. Era spre vară şi în sală mirosea groaznic a transpiraţie, lucru care nu mi-a mai plăcut", a povestit Bratu, care îşi aduce aminte cu mare plăcere şi emoţie despre începuturile sale în fotal.


„Jucam mult fotbal în curtea şcolii. Un prieten de-al meu, Liviu Feraru, a văzut că nu mi-e frică să plonjez pe bitum mi-a spus să vin la stadion. A doua zi am fost la un meci al juniorilor de la CSS Focşani cu o echipă de liga judeţeană. Am câştigat cu 3-0 şi antrenorul Radu Bulancea m-a legitimat imediat", spune fostul portar.


A luat trei trofee cu Rapid Bucureşti

Cariera de jucător profesionist a lui Marius Bratu a început la 17 ani.

El a debutat la Divizia B în poarta Unirii Focşani într-un meci cu Oţelul Galaţi.

A urmat imediat transferul la FCM Bacău, echipă care trăgea atunci la promovarea în liga naţională.

După un tur de campionat, Dumitru Sechelariu îl împrumută un sezon la Rapid Bucureşti unde a apărat aproape la fiecare meci.


„În perioada 1997-2000, cât am jucat pentru Rapid, pot spune că m-am împlinit ca fotbalist. Am câştigat un titlu de campion, o Cupă şi o Supercupă a Rmâniei.

Mircea Lucescu mi-a fost antrenor, lucru cu care mă laud pentru că am învăţat multe din secretele fotbalului. Colegul meu din acea perioadă era Bogdan Lobonţ", ni s-a destăinuit Bratu.


Regretă plecarea din Giuleşti


În 2000, aflat la final de contract cu Rapid, Marius Bratu recunoaşte că a făcut un pas greşit când a refuzat să-şi prelungească înţelegerea cu giuleştenii:


„Mircea Lucescu a venit la mine înaintea unui turneu pe care îl făcea în Banat şi m-a întrebat dacă vreau să mai rămân la Rapid. L-am minţit atunci pe nea Mircea şi i-am spus că nu am discutat cu nicio altă echipă, dar eu am semnat a doua zi cu Astra Ploieşti.

După etapa a doua sau a treia din campionat, Bogdan Lobonţ a plecat la Ajax Amsterdam şi Rapidul l-a luat pe Rădulescu. Dacă îl ascultam atunci pe Mircea Lucescu era mulţi ani încă la Rapid", ne-a declarat Marius Bratu.


întrebări şi răspunsuri

Cum e ca antrenor de portari?

Era nomal să rămân în fotbal după ce am fost atâţia ani jucător. Am fost antrenor la Rapid, Dinamo, Vaslui şi acum la Poli Timişoara. Am lucrat bine cu toţii portarii. Bogdan Lobonţ, Dănuţ Coman, Emilian Dolha şi Costel Pantilimon sunt portari de mare valoare. Sunt prieten cu toţi şi nu au fost niciodată probleme.

Cum a fost perioada în care ai fost preşedinte la CSM Focşani?

Am colaborat bine cu toată lumea. Eu cred că am lăsat ceva în urma mea pentru că atunci când a trebit să plec, publicul de la stadion mi-a scandat numele, iar mulţi avea lacrimi în ochi. A fos o perioadă frumoasă.

ce-i place

Mă bucur de viaţă cât pot de mult. Sunt fericit că am o familie perfectă. Îmi place ceea ce fac şi asta este cel mai important. Fotbalul rămâne marea pasiune a vieţii mele. Am cunoscut oameni mari din acest sport şi m-am realizat professional.

ce nu-i place

Urăsc minciuna din politică. Nu-mi plac oamenii lăudăroşi şi nici cei care te bârfesc pe la spate. În cariera mea am întâlnit fel de fel de oameni şi am învăţat să mă feresc de cei care nu voiau decât să facă poze lângă un anume personaj.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: