Mărirea şi decăderea unuia din cei mai bogaţi focşăneni din perioada interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Tatovici găzduieşte astăzi Muzeul de Ştiinţele Naturii
Casa Tatovici găzduieşte astăzi Muzeul de Ştiinţele Naturii

Constantin T. Tatovici a fost un negustor focşănean şi mare proprietar agricol cu suprafeţe întinse de terenuri la Răstoaca  şi, conform Bibliografiei Romaneşti, un fin intelectual,  doctor în drept cu lucrări publicate în limba franceză.

Om cu un simţ extraordinar al afacerilor,  Tatovici a înfiinţat în Focşani Casa de Credit a Agricultorilor  „Putna” şi  cea mai mare unitate economică de profil din întrega Moldova- Moara C. T. Tatovici. 

„S-a început clădirea moarei noi în anul 1922 şi s-a pus în funcţiune în Mai 1923, fiind utilată cu cele mai perfecte aparate ale industriei morăritului. Putem spune că este una din podoabele industriei noastre naţionale. Lucrarea s-a executat după planurile şi directă supraveghere a domnului arhitect Simion Vasilescu”, este descrisă moară focşăneanului Tatovici într-o publicaţie de specialitate din perioada interbelică.

Clădirea era situată dincolo de calea ferată şi mai există şi azi, într-o formă mult simplificată.  

„Toate i-au  mers din plin lui Tatovici până când în  anul 1929,  în plin început de criză economică , un incendiu i-a distrus toată întreprinderea  respectivă. A fost începutul sfârşitului pentru acest focşănean căruia până atunci  norocul îi surâsese de multe ori. Împrumuturile ce le-a făcut pentru construcţia morii  şi pentru ridicarea  casei  superbe de pe Cuza Voda şi  distrugerea dintr-odată a afacerii, l-au aruncat în cea mai cruntă  încercare  a vieţii:  falimentul şi scoaterea întregii averi la licitaţie”, descrie istoricul vrâncean Florin Dîrdală biografia lui C.I. Tatovici.

Despre casa “moşierului” Tatovici, care găzduieşte astăzi Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Vrancea, cunoaştem că a fost scoasă la vânzare de către stat.

Din publicaţiile de executare ale  timpului  aflăm starea imobilului la puţin timp de la ridicarea  construcţiei respective : „Averea ce se urmăreşte şi urmează a se vinde este următoarea :1. Un imobil situat în Focşani, str. Cuza-Voda Nr. 57, între megieşii: la faţă spre răsărit calea Cuza-Voda, la miazăzi cu str. Maior Sava, la apus cu proprietatea C. Dobrescu şi locul viran al primăriei comunei Focşani, iar la miază noapte cu proprietatea Matei Dumitriu, şi care imobil se compune din terenul în mărime de aproximativ 700- 800 mp, pe care se află următoarele construcţiuni:

a) o casa mare, nouă, de locuit, construcţie zid masiv, învelită cu tablă, având un vestibul, hol, birou, salon, un dormitor, sala de baie, alte două camere, culoare, sufragerie, cu oficiu, bucătărie şi cameră. Camera de baie cu plăci de mozaic pe jos, iar pereţii oloiaţi şi jumătate
faianţă, cu cadă, lavoar, instalaţie de apă caldă şi rece şi canal de scurgere. Subsolul are trei odăi pentru servitori, o cameră pentru lemne, una pentru spălătorie şi alte două pentru fructe şi zarzavat.
Casa are uşi de fier la intrare, iar în curte în faţa acestei case este o alee de ciment Sursa Monitorul Oficial anii 1937-1938”.

Nu se ştie dacă imobilul a fost adjudecat de cineva , dar după venirea la putere a regimul comunist clădirea a intrat în patrimoniul statului  şi a găzduit o perioadă Direcţia Sanitară Publică. 

Muzeul de Ştiinţele Naturii , instalat iniţial pe str. Republicii lângă Teatrul Pastia, după demolarea clădirilor din anii 1983 – 1984 şi a sediului propriu,  s-a mutat în clădirea în care funcţionează şi astăzi. În anul 1989, la demisolul secţiei a fost inaugurat primul acvariu focşănean, care prezintă floră şi faună acvatică vie, exotică şi indigenă în cele 16 acvarii şi nouă bazine mari.

La parterul clădirii se poate vizita o expoziţie permanentă cu tema ,,Minunata lume a păsărilor” , secţia deţinând una din cele mai mari colecţii de păsări. Tot aici, într-una din săli s-a organizat expoziţia cu tema ,,Vânat şi trofee de vânătoare”.

Mai puteţi citi:

Revelaţia care l-a transformat în mare filantrop pe cel mai nemilos bancher din Focşani în perioada interbelică

Focşăneanul Umberto Sorani, inventatorul aparatului de curăţat cartofi şi a echipamentelor pentru submarine
 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite