Magistratul care judecă de 6 ani dosarul unui important afacerist din Vrancea, cercetat disciplinar de CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii

Judecătoarea a făcut de mai multe ori cerere de abţinere în dosarul afaceristului Liviu Jîtea, învinuit de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii a discutat miercuri dosarul pe care l-a instrumentat Inspecţia Judiciară cu privire la abaterile săvârşite de judecătoarea Anişoara Cucoş, de la Tribunalul Galaţi.

Magistratul este cercetat pentru încălcarea Art. 99 lit. a) din Legea 3003/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pentru manifestări “care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”. 

Până la ora redactării articolului, Consiliul Superior al Magistraturii nu luase încă o decizie de sancţionare a judecătoarei.

Anişoara Cucoş are în lucru dosarul afaceristului focşănean Mircea Liviu Jîtea, care în urmă cu şase ani a fost trimis în judecată, împreună cu alte 17 persoane, pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool. 

De-a lungul acestor ani, judecătoarea a formulat mai multe cereri de abţinere în dosar şi a acuzat presiuni în dosar din partea avocaţilor învinuiţilor, făcând plângeri împotriva apărătorilor.

De altfel, dosarul a abundat în cereri de recuzare, fiind depuse opt astfel de solicitări până acum, un adevărat record, majoritatea fiind iniţiate de avocatul omului de afaceri Liviu Jitea (foto).

Liviu Jitea Foto

Toate solicitările au fost respinse. Totul a plecat de la conflictul deschis care s-a creat între omul de afaceri Liviu Jitea şi instanţa de judecată şi care a determinat pierderea a ani de zile cu amânări ale judecării dosarului generate de cererile de recuzare.

Liviu Jitea este acuzat de procurorii DIICOT Galaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, după ce s-a descoperit că, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, a procedat alături de membrii grupării sale la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate.

Paguba cauzată bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimată la opt milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite