Limbaj al arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei la adresa unui fost preot, eliminat din biserica ortodoxă: „Daţi-l de cruce, trântiţi-l de perete”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbele, recunoscute de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, au fost spuse cu ocazia unei şedinţe a preoţilor şi au fost înregistrate audio.

Conflictul dintre arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei şi preotul caterisit Giorgică Vatră,  din Focşani, pare să nu se mai termine.

La începutul lunii iunie, în cadrul unei şedinţe a arhiepiscopului Ciprian cu preoţii din Vrancea acesta a răbufnit destul de violent.

Înaltul prelat fusese informat de către unul dintre slujitorii bisericii prezenţi la şedinţă că fostul preot Vatră s-ar fi dus în cimitir, fără drept, să sfinţească morminte, la cererea unor enoriaşi.

Reacţia capului bisericii din Buzău şi Vrancea a fost una extrem de nervoasă şi a fost înregistrată audio de cineva prezent în sală (min 2:14:18, aproape de finalul înregistrării).

“Daţi-l de cruce, trântiţi-l de perete. Ca să se înveţe minte escrocul, ticălosul, debilul. A mâncat pâine din sfatul Bisericii atâţia ani de zile iar acum vrea să inducă în eroare, în continuare... Trebuia să-l trântiţi cu capul, de-o bordură”, au fost cuvintele spuse de ÎPS Ciprian.

Arhiepiscopul şi-a continuat pledoaria pentru pedepsirea celor care nu ascultă de biserică, povestind audienţei ce a văzut într-o vizită pe care a întreprins-o în Grecia.

“Când preoţii nu ascultă de episcop, ce mai putem aştepta din partea oamenilor. De curând am fost în pelerinaj în Grecia. Iau atitudine imediat preoţii cu credincioşii zeloşi, îi stâng de gât pe ceilalţi. Se duc acolo, îi dau afară, îi bat efectiv”, a mai spus arhiepiscopul.

Înregistrarea audio a fost făcută publică şi cazul a fost prezentat de Antena 1.

Pe site-ul Arhiepiscopiei, reprezentanţii bisericii au recunoscut limbajul folosit de ÎPS Ciprian, dar se apără spunând că vorbele au fost scoase din context.

“Ele au fost, într-adevăr, rostite de ierarh într-un moment de adâncă revoltă interioară, auzind cum un impostor, fostul preot Vatră Giorgică, a încălcat proprietatea Arhiepiscopiei, un cimitir bisericesc din oraşul Focşani, pentru a oficia slujbe de pomenire la mormintele credincioşilor, iar preoţii canonici care l-au întâlnit n-au luat nici o atitudine faţă de acesta…Nici un preot – ca, de altfel, nici un om cu mintea lucidă – nu ar fi putut înţelege cuvintele respective ca instigare la violenţă, ci ca o expresie a indignării şi revoltei interioare pe care orice om le poate trăi, în situaţii limită, cum a fost aceea generată de fostul preot Vatră Giorgică. În plus, ele n-au fost rostite într-un spaţiu public, ci într-unul privat, unde se abordează şi se dezbat tot felul de probleme specifice unei instituţii”, potrivit Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Mia puteţi citi:

Excomunicaţii din Focşani şi-au făcut propria biserică. Duhovnic le este chiar preotul de la care a plecat conflictul cu Arhiepiscopia

Excomunicaţii din Focşani au pierdut procesul cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite