Liceele unde Bacalaureatul se dă degeaba. Singurul document care-i interesează, în realitate, pe candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul Tehnologic din Odobeşti, care altădată pregătea specialişti de marcă în agricultură, mai ales în domeniul viticol, este astăzi în coada învăţământului liceal.

Examenul de Bacalaureat devine o piatră de încercare pentru tot mai mulţi absolvenţi. Vrancea se află, cu 68% promovabilitate, în media naţională, dar în judeţ există şi licee unde examenul de maturitate nu se trece.

Este şi cazul Liceului Tehnologic din oraşul Odobeşti, liceu cu o tradiţie de peste o sută de ani, mai exact din 1901, care pregătea pe vremuri specialişti în domeniul agricol, în special viti-vinicol.

“Funcţionând fără întrerupere ... până astăzi, pe băncile lui s-au pregătit generaţii numeroase de tineri elevi, unii dintre ei au urmat învăţământul superior şi au marcat viaţa ştiinţifică, artistică, culturală sau militară cu numele lor şi cu pregătirea asimilată în cadrul liceului nostru”, este prezentat liceul pe site.

liceu 1

Şcoala ce reprezenta cândva faima oraşului dintre vii a ajuns cea mai slabă unitate liceală din Vrancea. În ultimii trei ani, la Bacalaureat, doar un singur absolvent a promovat examenul de maturitate, şi acesta după contestaţii.

Unitatea de învăţământ instruieşte elevi în domeniul agriculturii, dar şi veterinari şi contabili. “Elevii care învaţă la noi vin pentru certificatul de calificare profesională. Au acest certificat de tehnician, cu ajutorul căruia se pot angaja, este cerere în domeniu. Noi am dus o adevărată muncă de lămurire chiar şi pentru a se înscrie la bacalaureat, le-am explicat că acest examen este încununarea muncii lor”, explică unul dintre cei 26 de profesori care predau la liceu.

Liceul din Odobeşti nu este singurul cu rezultate slabe la Bacalaureat.

Din cei 7 candidaţi înscrişi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ”Elena Doamna” din Focşani, unul a reuşit să ia examenul de bacalaureat, 3 au fost respinşi iar 3 nu s-au prezentat. La Liceul Tehnologic ”Al. I. Cuza” din Panciu sunt doar doi reuşiţi la bacalaureat din cei 35 înscrişi.

Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” din Focşani figurează cu 7 candidaţi cu medii peste 6.00 din 67 înscrişi. Tot 7 candidaţi reuşiţi găsim şi la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Focşani, din totalul de 72 înscrişi. Situaţia de la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărăşeşti este următoarea: 16 absolvenţi înscrişi – 9 reuşiţi, 5 respinşi, 2 neprezentaţi. La Liceul Tehnologic ”G.G. Longinescu” din Focşani şi la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Balş” din Adjud avem câte 12 candidaţi reuşiţi la fiecare.

La cele două licee din mediul rural, situaţia este următoarea:  Liceul ”Simion Mehedinţi” din Vidra: 107 candidaţi înscrişi – 36 reuşiţi, 39 respinşi, 32 neprezentaţi;  Liceul Teoretic ”Grigore Gheba” din Vidra: 33 candidaţi înscrişi – 13 reuşiţi, 13 respinşi, 7 neprezentaţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite