Legenda paharului lui Pitagora. Cum funcţionează cupa specială care se goleşte singură şi nu te lasă să bei fără măsură

Legenda paharului lui Pitagora. Cum funcţionează cupa specială care se goleşte singură şi nu te lasă să bei fără măsură

Pitagora a fost un mare matematician şi filosof grec

Celebrul filosof grec Pitagora este autorul unei invenţii prin care a dorit să demonstreze că lăcomia nu ajută niciodată. „Adevărul“ vă prezintă povestea „paharului cumpătării“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Celebrul filosof şi matematician grec Pitagora, care a trăit în perioada 580-495 înainte de Hristos, a rămas cunoscut lumii nu numai pentru contribuţiile aduse matematicii, cu celebrele sale tabla înmulţirii şi teorema care-i poartă numele, ci şi prin combinarea matematicii cu misticismul.

Pitagora a fost însă şi un propovăduitor al echităţii, iar una dintre invenţiile sale ne arată de ce oamenii trebuie să fie cumpăraţi.

Este vorba despre "Paharul lui Pitagora", sau cum îi mai spun grecii, „Cupa echităţii”, inventată de marele filosof pentru a răspunde unei nevoi reale de moment.

Se spune că această cupă a fost inventată de Pitagora în timpul lucrărilor de alimentare cu apă a insulei greceşti Samos, aproximativ în jurul anului 530 î.Hr., cu scopul de a fi împărţit în mod egal vinul pentru muncitorii constructori ai acelor vremuri.

Pe atunci se obişnuia ca muncitorii să fie stimulaţi cu licoarea lui „Bachus” pentru a-şi îndeplini sarcinile. Cum foarte mulţi dintre ei erau lacomi şi necivilizaţi, se întreceau cu măsura şi beau mai mult decât alţi muncitori cumpătaţi la pahar.

Prin urmare, rezultatul nu putea să fie decât unul dezastruos, în sensul că „însetaţii” făceau pagubă şi aveau nevoie de mai mult timp pentru a se trezi din „euforie”, fiind deci o piatră de moară pentru ceilalţi, care munceau mai mult.

Atunci Pitagora a inventat celebra sa cupă, prin care vinul era distribuit egal pentru toată lumea. El a marcat pe interior nivelul maxim până la care se poate umple cupa. Partea deosebită a invenţiei sale este că această cupă are în interiorul său o coloană cu un orificiu în partea inferioară, iar lichidul din pahar nu curge dacă este umplut până la nivelul marcat. Dacă se toarnă chiar şi cu o picătură în plus peste limita marcată, atunci surpriza este totală: tot lichidul se scurge din cupă.

Metoda este folosită în fizică şi se numeşte principiul vaselor comunicante.

Toată această poveste vine să demonstreze faptul că doar şi o singură picătură în plus poate strica echilibrul vieţii, lucru demonstrat cu vârf şi îndesat.

„Exemplele le vedem peste tot în jurul nostru: cei care se lăcomesc să mănânce şi să bea prea mult au probleme de sănătate; cei care se lăcomesc să câştige într-un mod necinstit, mai devreme sau mai târziu, plătesc însutit; cei lacomi de muncă, cei care lucrează de dimineaţă până seara, îşi pierd sănătatea şi libertatea; cei ce stau acasă aşteptând totul de-a gata, devin supraponderali, pierzându-şi bucuria de-a trăi; cei ce se relaxează şi socializează prea mult prin baruri şi restaurante cu prietenii, îşi pierd spiritualitatea şi nu mai evoluează profesional sau personal”, spune preotul Gheorghe Şincan în volumul „Pelerin spre înaltul Cer”, referindu-se la această legendă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: