La 36 de ani de la seismul din 1977, în Focşani s-au construit puţine adăposturi în caz de cutremur

La 36 de ani de la seismul din 1977, în Focşani s-au construit puţine adăposturi în caz de cutremur

Blocurile L1 şi L2 sunt singurele din Focşani care au fost consolidate în urma seismelor

Deşi autorităţile au pus pe hârtie planuri de apărare şi de intervenţie bine întocmite, confruntarea cu o situaţie reală schimbă radical datele problemei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 4 martie 1977,  populaţia României a fost zguduită de puternicul seism de 7,2 grade pe scara Richter, pornit din Vrancea, cunoscută ca având cea mai activă zonă seismică din Sud-Estul Europei . 

La nivel naţional au fost înregistraţi 1.570 morţi, 113.000 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, iar 35.000 familii au rămas fără adăpost. 

În Vrancea, două persoane şi-au pierdut viaţa în timpul acelor evenimente, alte 25 fiind accidentate.

Chiar dacă în ultimii 23 de ani am fost ocoliţi de cutremure majore, astfel de fenomene sunt imprevizibile şi cu efecte care pot fi dramatice. Cea mai delicată problemă cu care se confruntă Focşanii în caz de dezastru este cea a adăposturilor. În municipiu sunt puţine locaţii care pot fi folosite în bune condiţii, în sensul că sunt dotate aşa cum scrie la carte.

Din păcate, acestea pot găzdui maxim 10% din populaţia oraşului. Cel mai nou buncăr pentru dezastre se află la subsolul clădirii Inspectoratului Şcolar Vrancea şi poate adăposti aproximativ 200 de persoane.

 ne spune MaricicEste dotat cu sistem de ventilaţie, cu instalaţii de căldură, de telecomunicaţii. Are o intrare protejată printr-o cameră tampon, cu trei încăperi de adăpostit şi cu o capacitate de 60 de locuri fiecare.

Adăpost sub cerul liber

Strategia în caz de cutremur nu se rezumă doar la adăposturi. În eventualitatea unui mare cutremur există un plan de evacuare a populaţiei într-o zonă liberă, unde se vor ridica tabere de sinistraţi.

Oamenii cred că astfel de încăperi pot funcţiona şi la subsolurile blocurilor, numai că locatarii îşi depozitează în ele tot felul de bunuri.


O singură clădire cu grad seismic I

Singura clădire din Focşani încadrată la grad seismic I este cea a Tribunalului. Alte 70 de clădiri de locuit multietajate au fost expertizate cu gradul seismic II şi III şi pot suporta lucrări de consolidare.
În ultimii 20 de ani, doar două blocuri din Focşani au fost consolidate, acestea fiind blocurile Turn din Cartierul Sud.

Focşaniul, în zona A de acceleraţie gravitaţională

Aşa cum era de aşteptat, zona cu cea mai mare acceleraţie gravitaţională este Vrancea.

"Din punct  de vedere al acceleraţiei gravitaţionale, cea mai mare valoare se înregistrează în Vrancea, 0, 32 G adică zona A. La zona A sunt încadrate Focşani, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Slănic, Vălenii de Munte şi Băicoi. În Zona B este de exemplu Adjudul, nu toată Vrancea este în zona A. Tot la B se încadrează şi Râmnicu Sărat sau Bucureşti când vorbim de acceleraţie gravitaţională, chiar dacă în ultima perioadă la Râmnic au fost înregistrate mişcări tectonice", spune Şeful Inspectoratului în Construcţii Vrancea, Dragoş Micu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările