Judecătoare din Focşani, sancţionată de CSM cu 20% din salariu pentru o sentinţă pronunţată faţă de un fost client din perioada când era avocat

Judecătoare din Focşani, sancţionată de CSM cu 20% din salariu pentru o sentinţă pronunţată faţă de un fost client din perioada când era avocat

Palatul de Justiţie din Focşani

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii  a decis sancţionarea cu 20% din salariu, pentru două luni, a  judecătoarei Irina Şerbănuţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Irina Şerbănuţ, magistrat în cadrul Judecătoriei Focşani, a fost sancţionată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii, cu „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20%, pe o perioadă de două luni”.

Judecătoarea se face vinovată pentru eroarea de a nu se fi abţinut de la pronunţarea, în anul 2013, a unei cereri de reabilitare, pe vremea când era judecător la Panciu.

Magistratul nu trebuia să se pronunţe în cererea de reabilitare depusă de un bărbat care a executat o pedeapsă cu închisoarea,  din cauză că l-a reprezentat ca avocat în instanţă în timpul procesului penal, pe vremea când încă nu era magistrat.

Se pare că lipsa de experienţă în acest domeniu a stat la baza deciziei pe care a luat-o într-un dosar la care trebuia să se abţină, chiar dacă persoana care a executat pedeapsa avea dreptul, potrivit legii, să solicite reabilitarea, care de altfel i-a fost acordată.

Prin urmare,  pentru Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a arătat că judecătoarea nu a respectat îndatorirea “de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii”.

Rămâne de văzut dacă judecătoarea va face contestaţie împotriva acestei decizii sau îşi va asuma eroarea judiciară pentru care a fost sancţionată.

Mai puteţi citi:

Judecătorul focşănean Adrian Toni Neacşu şi şoferul său, trimişi în judecată. CSM s-a constituit parte civilă

Averile judecătorilor vrânceni / Vile şi terenuri în zone rezidenţiale

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: