Istoria Cascadei Putna, monument al naturii. Cum şi-a croit drum printre două stânci imense VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Putnei este monument al naturii FOTO: Ştefan Borcea
Cascada Putnei este monument al naturii FOTO: Ştefan Borcea

Cascada a fost declarată Monument al Naturii în anul 1973, tot în acea perioadă fiind realizate şi primele amenajări pentru vizitare.

Cascada Putnei, aflată lângă staţiunea Lepşa, din comuna vrânceană Tulnici, oferă un spectacol feeric al naturii care te captivează. 

Practic, este o zonă în care natura încă este stăpână. Are circa 80 de metri lungime, iar apa se strânge într-un lac cu adâncimea de aproximativ 14 metri.

Cascada a fost declarată Monument al Naturii în anul 1973,  atunci fiind realizate şi primele amenajări pentru vizitare.

Râul Putna şi-a croit drum de-a lungul timpului printre două stânci imense şi aşa s-a format o cădere de apă de 14 metri. Turiştii zăbovesc aici ore în şir.

„Cascada Putnei este probabil cea mai cunoscută arie protejată, atât de către vrânceni, cât şi cei din afara judeţului. Este o arie protejată de tip mixt, ce cuprinde zona în care râul Putna traversează structurile geologice variate şi intens tectonizate, de la limita bordurii montane. La ieşirea din spaţiul montan, râul Putna traversează un sector de gresii compacte, în care a sculptat un defileu, o cascadă pe care a părăsit-o în urma mişcărilor tectonice şi o albie actuală caracterizată de o succesiune de trepte şi marmite ce se desfăşoară pe 76 metri lungime şi pe o diferenţă de nivel de 14 metri. În zona cascadei au avut loc intense procese tectonice, dintre care cel mai recent a fost probabil cutremurul din 1802 în urma căruia este posibil ca râul să-şi fi schimbat cursul pe un sector de circa 350 m aval de actuala cascadă. Vechea cascadă, împreună cu cea actuală şi cascada Câinelui formează un ansamblu complex unic în Romania”, spune geograf prof.dr. Alexandra Tătaru.

Cascada Putnei se aflşă într-o arie protejată FOTO: Ştefan Borcea

cascada putnei vrancea

Prinţesa frumoasă care apare odată pe an

Cascada Putnei are povestea ei. Se spune că un cioban care îşi pierduse oile în apropierea cascadei, le-a căutat ore în şir, până când l-a prins noaptea. Obosit, ciobanul a adormit şi, în somn, i-a apărut o lumină puternică. Când s-a trezit, norul de lumină s-a transformat într-o prinţesă frumoasă, care i-a spus că îşi va găsi oile la răsăritul soarelui. Înainte de a dispărea, i-a dăruit o pungă cu pietre preţioase. Se spune că, după miezul nopţii, o dată pe an, aici apare această femeie îmbrăcată în veşminte albe, care dăruieşte celui aflat în preajmă un pumn de diamante. Nimeni nu ştie însă care este noaptea cu pricina şi de aceea mulţi şi-au încercat norocul stând de veghe destule nopţi în timpul verii.

VIDEO: Lucian Ionescu

Reculegere la mănăstire

Tot în zonă se află şi Mănăstirea de maici Lepşa, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult, construit de vrânceni în 1789. În 1929, edificiul a ars din temelii, însă a fost reconstruit în 1931, când regele Carol al II-lea a donat primul candelabru. Mănăstirea a fost înzestrată şi cu o icoană pictată la Ierusalim, cu chipul Mântuitorului şi al Maicii Domnului şi mai multe scene biblice din istoria Vechiului şi a Noului Testament.

Turiştii pot găsi cazare uşor, la pensiuni de patru şi trei margarete, cu saună, jacuzzi, biliard, bowling, mic dejun inclus.

Traseul către Cascada Putnei poate fi făcut doar cu autoturismul, iar pentru temerari şi cu bicicleta şi este unul simplu: Focşani-Boloteşti-Vidra-Valea Sării-Bârseşti-Tulnici-Lepşa.

Vă mai recomandăm:

Colţ de rai. Drumurile neumblate din Munţii Vrancei. „Nu am găsit nicăieri ceva asemănător” FOTO

Staţiunea Soveja, primii paşi pentru ieşirea din moarte clinică, după 30 de ani. Ce investiţii sunt aşteptate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite