Internatele şcolare, un lux pentru liceenii de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel, Vasile şi Marian merg zilnic 70 de kilometri cu autobuzul să ajungă la şcoală
Cornel, Vasile şi Marian merg zilnic 70 de kilometri cu autobuzul să ajungă la şcoală

Desfiinţarea Şcolilor de Arte şi Meserii (SAM) de la sate i-a determinat pe elevii din localităţile rurale să vină să studieze la oraş, mai cu seamă că în acest an şcolar au fost locuri berechet. Doar 300 de elevi care învaţă la unităţile şcolare din Focşani locuiesc la cele trei internate, iar alţi 1500 primesc bani de navetă.

La orele amiezii, staţiile de autobuze din Focşani sunt pline ochi de liceeni care aşteaptă "rata" pentru a pleca fiecare spre localitatea de domiciliu.

Unii vin şi de la distanţe de 30 - 40 de km pentru a învăţa carte, chiar dacă trebuie să facă acest efort de 20 de ori pe lună, nepermiţându-şi luxul de a se caza la internat sau de a sta în gazdă. Singura lor consolare este că şcoala le decontează naveta.

"Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5.00 ca să vin la Focşani, la liceu. Sunt de la Mera şi naveta îmi ia zilnic o oră dus şi o oră întors. Ca să locuiesc la cămin mi-ar fi trebuit cel puţin 300 de lei/lună numai pentru masa la cantină şi cazare aşa că încerc să mă descurc", spune Marian Bârsan, elev în clasa a noua la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea".

image

Colegul său, şi totodată partenerul zilnic de drum, spune că deocamdată vremea ţine cu ei, şi pot face naveta.

Iarna nu e de glumă

"Să vedem la iarnă cum o să fie. O să îngheţăm de frig în staţii, sau autobuzul nu o să poată ajunge la timp la şcoală. Problemele pentru noi abia acum vin", spune liceanul Vasile Mânea.

La ora actuală, în Focşani sunt doar trei internate care pot oferi aproximativ 500 de locuri de cazare pentru elevii de la ţară aflaţi la distanţe mari de oraş.

Singurul care găzduieşte peste o sută de elevi este internatul Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea", unitate de învăţământ cu peste 1.000 de elevi.

"Noi avem 120 de elevi care locuiesc la internat. Pe un elev îl costă 30 de lei/lună cazarea şi zece lei/zi mesele principale. Am mai avea cereri de rezolvat, dar din cele cinci etaje, doar trei sunt disponibile, pentru că parterul şi ultimul etaj le-am închiriat ca să ne mai rezolvăm anumite probleme", ne-a declarat Florin Iamandei, directorul liceului.

În acest an şcolar, peste 1.500 de elevi din mediul rural primesc, pentru navetă, sume cuprinse între 80 şi 160 de lei, în funcţie de distanţă.

"Ştim că sunt mulţi care nu-şi permit să stea cu chirie sau la internat, dar faptul că li se decontează naveta este important. Este foarte bine că vin la şcoală să-şi continue educaţia, pentru că e păcat să abandonezi la vârsta de 16 ani", este punctual de vedere al inspectorului general adjunct al ISJ Vrancea, Maria Lupu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite