Institutul Naţional al Patrimoniului salvează o casă proiectată de arhitectul Ion Mincu, pe care edilii o vor demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea se află în Cimitirul Nordic
Clădirea se află în Cimitirul Nordic

Cu o vechime în exploatare de peste 100 de ani, construcţia aflată în Cimitirul Nordic nu mai satisface din punct de vedere funcţional.

Primăria Focşani  şi-a pus în gând să demoleze un imobil din Focşani proiectat de binecunoscutul arhitect Ion Mincu.

Este vorba despre Casa Administratorului din Cimitirul Nordic, clădire veche de mai bine de un secol, care nu se află într-o stare prea bună.

Municialitatea a făcut şi o expertiză tehnică a clădirii aflate la intrarea în Cimitirul Nordic.

“Toate aceste concluzii finale din raport au arătat că eventualele lucrări de reparaţie şi consolidare presupun costuri mult mai mari decât dacă ar fi dărâmată şi construită după standardele din prezent. Tocmai de aceea vom şi solicita proiectantului să menţină în viitoarea construcţie actuala linie arhitecturală a clădirii, în paralel cu creşterea gradului de funcţionalitate a acesteia”, potrivit primarului Cristi Misăilă.

Asociaţia „Eu, tu şi ei” din Focşani a reacţionat la această decizie a Primăriei Focşani de a demola clădirea şi s-a adresat Institutului Naţional al Patrimoniului, care a stopat acţiunea. INP a venit cu prouneri în acest caz.

"Când patrimoniul cultural are aliaţi în rândul comunităţii locale, cresc şansele ca moştenirea arhitecturală să nu cadă pradă uitării, intervenţiilor improprii sau demolărilor. Este nevoie de păstrarea şi consolidarea clădirii administrative existente, concomitent cu înlăturarea intervenţiilor recente care au modificat aspectul iniţial, reprezintă o necesitate a conservării patrimoniului cultural al oraşului Focşani. Este astfel necesar să se identifice un alt spaţiu în vederea construirii altui imobil, în cazul în care expertiza de specialitate va constata că cel vechi nu corespunde nevoilor funcţionale actuale ale cimitirului”, se arată în adresa INP, înaintată autorităţilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite