Inspectoratul Şcolar Vrancea se implică în alegerile europarlamentare

Inspectoratul Şcolar Vrancea se implică în alegerile europarlamentare

Vasilica Zaharia, inspector general şcolar din Vrancea şi membru PSD, a trimis o adresă în toate şcolile din judeţ, în care le cere directorilor să facă liste cu cadrele didactice interesate să fie preşedinţi în secţiile de vot.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adresa trimisă tuturor şcolilor din judeţ de către Vasilica Zaharia, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, poartă antetul Ministerului Educaţiei.

„În vederea organizării alegerilor membrilor României în Parlamentul European în 2014, vă rugăm să aduceţi la cunoştinţa angajaţilor dumneavoastră că începând cu 7.03.2014 şi până la 9.04.2014, aceştia au posibilitatea de a formula cereri pentru înscrierea în lista propusă de prefect pentru tragerea la sorţi a preşedinţilor/locţiitorilor secţiilor de votare organizate în judeţul Vrancea“, se arată în adresă. 

Acest lucru i-a înfuriat pe edilii PNL şi PDL din comunele Vrancei, care spun că Inspectoratul Şcolar ar trebui să-şi vadă de problemele din învăţământ, nu să se ocupe de alegeri.

„Prin această adresă se subminează autoritatea locală. Este stilul de lucru al PSD. De la noi nu s-au trimis liste, nu a fost nimeni disponibil. Prin aceasta, IŞJ-ul demonstrează că este puternic implicat în politică. Această treabă ar fi trebuit să o facă Prefectura, nicidecum IŞJ-ul. Iar Prefectura cerea primarilor aceste liste, nu şcolilor“, a spus Neculai Braicău, primarul comunei Ciorăşti.

„Este o informare“

În replică, Vasilica Zaharia spune că nu a făcut decât să informeze cadrele didactice în legătură cu posibilitatea de a conduce secţiile de votare, mai ales că această activitate este remunerată.

„Este o informare pentru toţi colegii noştri care doresc să participe la alegeri ca preşedinţi sau locţiitori ai secţiilor de votare. Sunt membră în comisia tehnică pentru alegerile europarlamentare şi am făcut acest lucru în baza adresei Instituţiei Prefectului. Nu e nimic politic aici“, a explicat Vasilica Zaharia, inspector general şcolar IŞJ Vrancea.

Potrivit centralizării făcute la Inspectoratul Şcolar Vrancea, 26 de şcoli din judeţ au trimis liste completate, tabelul care a ajuns ieri la Prefectură cuprinzând până într-o sută de nume.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Vrancea, respectiv cei trei magistraţi care se vor ocupa de bunul mers al alegerilor europarlamentare, nu şi-au format deocamdată o părere în legătură cu adresa trimisă în şcoli de IŞJ Vrancea.

„Asupra legalităţii sau ilegalităţii acestui aspect nu pot să mă pronunţ acum. Voi avea o consultare cu ceilalţi doi colegi magistraţi din cadrul Biroului Electoral Judeţean Vrancea şi vom avea un punct comun de vedere, dar după ce studiem legea“, a replicat Mariana Săndina Croitoru, preşedinte al Biroului Electoral Judeţean.

Potrivit legii, prefectul este cel care are în responsabilitate centralizarea listelor cu persoanele care şi-au exprimat dorinţa de a fi preşedinţi sau locţiitori de secţii de votare.

Lista trebuie să cuprindă în primul rând magistraţi, jurişti şi persoane cu o bună reputaţie. Prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu, spune că a făcut o solicitare către instituţiile publice pentru „recrutarea“ persoanelor care pot face parte din birourile electorale de circumscripţie, dar că şefa IŞJ nu trebuia să folosească antetul instituţiei pe care o reprezintă

„Faptul că inspectoarea generală, în loc să trimită adresa noastră, a trimis o altă adresă cu antetul Inspectoratului Şcolar în care se face referire la adresa transmisă de Prefectură ţine de modul cum dânsa a considerat să lucreze“, a ţinut să precizeze Cătălin Kanty Popescu, prefectul judeţului Vrancea.

În Vrancea, sunt 72 de localităţi, din care 49 sunt conduse de edili PSD, 14 sunt primari ai PNL şi 9 de la PDL.

Mai puteţi citi:

Judecătorul Mariana Săndina Croitoru, din nou preşedinte al Biroului Electoral Judeţean Vrancea

Liviu Dragnea, instruire la Focşani pentru europarlamentare cu baronii PSD din Moldova

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările