Imaginea Mausoleului Mărăşeşti a devenit marcă poştală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mausoleul de la Mărăşeşti
Mausoleul de la Mărăşeşti

Romfilatelia omagiază eroismul acestor soldaţi căzuţi la datorie printr-o emisiune de mărci poştale specială, intitulată „In Memoriam, Eroii Neamului”.

Unul dintre cele trei timbre care fac parte din emisiunea de mărci poştaşe speciale dedicate eroilor neamului românesc are ca imagine Mausoleul de la Mărăşeşti, care adăposteşte osemintele a peste 5000 de soldaţi care au căzut în luptă în Primul Război Mondial.

„Mărcile poştale ale emisiunii reamintesc, prin subiecte ilustrate, locuri ale unor crâncene bătălii: Mausoleul de la Mărăşeşti, imaginea unei construcţii simbol a cinstirii eroismului ostaşilor români, Crucea Eroilor Neamului, mai cunoscută sub numele de Crucea de pe Caraiman, cât şi însemnele ordinului militar Mihai Viteazul Clasa I acordat pentru fapte deosebite în luptă”, se arată într-un comunicat de presă al Romfilatelia.

2

  În 1914 începea prima conflagraţie mondială, un război care a marcat destinele unei generaţii. Aliată a Antantei (din care făceau parte Anglia, Franţa şi Rusia), începând cu anul 1916, România intră în focul luptelor sub impulsul mobilizator dat de dorinţa manifestă de a-i reuni pe toţi românii în graniţele unui stat unitar independent.

 "Prin bătăliile de la Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz din lunile iulie-august 1917, împotriva unui inamic superior, atât numeric cât şi din punct de vedere al dotării cu tehnică militară, armata română a reuşit să stăvilească puternica ofensivă germană după dramatice încleştări. De toate acestea aminteşte impresionantul Mausoleu de la Mărăşeşti, unde osemintele a peste 5.000 de ostaşi identificaţi şi neidentificaţi sunt aşezate în cripte individuale şi comune. În muzeul amenajat în interior sunt expuse trofee de luptă: steaguri, arme, tunuri, proiectile etc. Marele basorelief de pe exteriorul cupolei Mausoleului, operă a sculptorilor Cornel Medrea şi Ion Jalea, redă diferite episoade ale bătăliilor. Zidurile Mausoleului au înscrise în litere de piatră şi deviza din timpul luptelor: Pe aici nu se trece!", se mai precizează în comunicatul de presă.

Timbrul cu imaginea Mausoleului Mărăşeşti are cea mai mare valoare, respectiv 14,5 lei şi va putea fi
achiziţionat de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite