Ilegalitate imobiliară semnalată de un ministru. Două familii ar putea pierde locuinţele cumpărate de la ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri ANL din Foc;ani FOTO: Ştefan Borcea
Blocuri ANL din Foc;ani FOTO: Ştefan Borcea

La Primăria Focşani mai este un scandal legat de vânzarea ilegală a unor locuinţe ANL, afacere în care este implicat chiar un funcţionar al municipalităţii.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a atenţionat autorităţile din Vrancea să ia măsurile necesare după ce două locuinţe ANL din fondul locativ al Primăriei Focşani au fost înstrăinate ilegal.

Este vorba despre două apartamente situate pe strada Bradului 4 şi 8, care nu ar fi fost trecute în proprietatea privată a statului, aşa cum spune legea. Iar acest lucru trebuia să-l facă vechiul consiliu local, în anul 2019, când au început demersurile pentru achiziţionarea lor.

Legea spune că acele contracte de închiriere, de vânzare cumpărare, precum şi orice alte acte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legale sunt lovite de nulitate absolută. Iar depistarea acestor cazuri şi sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru constatarea nulităţii şi restabilirea situaţiei anterioare se fac prin grija prefecţilor.

„Blocurile de locuinţe trecute în proprietatea statului prin hotărâri ale consiliilor locale se trec în proprietatea privată a statului, prin hotărâre a Guvernului, în temeiul art.361 alin (1) din Ordonanţa de Urgenţă Nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulteriore, astfel creându-se cadrul legal în vederea vânzării locuinţelor pentru tineri destinate închirierii”, se arată în adresa trimisă de ministrul Cseke Attila către Instituţia Prefectului.

Situaţia este delicată, întrucât cele două apartamente au fost deja cumpărate de noii proprietari, care sunt în pericol acum de a-şi pierde locuinţele dintr-o neglijenţă administrativă.

Prefectura Vrancea a înştiinţat deja municipalitatea în legătură cu ingrata situaţie şi se aşteaptă un răspuns pentru găsirea unei soluţii care să afecteze cât mai puţin cele două familii, deşi legea din acest punct de vedere este foarte clară şi spune că un astfel de contract de vânzare cumpărare este lovit de nulitate,

Municipalitatea mai are o situaţie legată de achiziţia ilegală a unei locuinţe chiar de către un funcţionar al instituţiei.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani există depusă o plângere împotriva funcţionarului. Potrivit viceprimarului Ana Maria Dimitriu, care a avut în atribuţii pentru o perioadă scurtă Serviciul Fondului Locativ, persoana în cauză, fost şef la serviciul de Taxe şi Impozite, a achiziţionat locuinţa ANL repartizată de administraţia locală, deşi deţinea, deja, o proprietate imobiliară în municipiul Focşani.

Proiectul de hotărâre prin care se aproba vânzarea locuinţei respective a fost votat în Consiliul Local Focşani, în 2018, fără ca aleşii locali să cunoască faptul că persoana respectivă mai avea o proprietate. Legea spune că o persoană nu poate cumpăra locuinţa închiriată de la ANL dacă deţine, deja, o proprietate imobiliară.

În urma scandalului, primarul a hotărât să-l mute pe funcţionarul respectiv la un alt compartiment, Serviciul Patrimoniu, iar acesta vrea acum să renunţe la locuinţa ANL obţinută ilegal. El a făcut cerere în acest sens, solicitând să i se restituie sumele plătite în rate din 218 şi până acum, peste 25.000 de lei, urmând să i se oprească contravaloarea chiriei pe care ar fi trebuit să o plătească în acest interval, aproape 9.000 de lei. Consilierii local nu au fost de acord cu încetarea acestui contract, aşteptând o decizie în justiţie în acest caz.

Vă mai recomandăm:

Consilier local, cercetat pentru fals în declaraţii. Cum a vrut să-şi treacă în proprietate o locuinţă ANL

Zeci de chiriaşi ANL din Focşani au rămas fără locuinţe. Cum motivează Primăria acest lucru

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite