Icoana făcătoare de minuni de la Dălhăuţi, pângărită de turci, a plutit de la Constantinopol până la ţărmul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legenda acestei icoane spune că ar fi una dintre cele şapte icoane pictate de însuşi Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Specialiştii sunt însă de părere că icoana a fost pictată câteva secole mai târziu, fiind o copie după o icoană a Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

Mănăstirea Dălhăuţi, aflată pe teritoriul comunei Cîrligele, este cunoscută în ţară şi pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care are o istorie interesantă.

Se spune că Anufie, stareţul sihăstriei de la Dălhăuţi, a mers în jurul anilor 1450 după icoană la Ierusalim, urmând să o aducă în ţară. Aproape de Constantinopol a fost prins de turci, iar icoana a fost batjocorită şi aşezată într-un grajd de cai.

Legenda spune că peste noapte grajdul s-a transformat într-un adevărat infern, iar Anufie, încercând să le explice turcilor despre icoană, s-a ales cu o condamnare la moarte, iar icoana a fost aruncată în mare. Stareţul a scăpat de moarte graţie unui ienicer, fost rob român, care l-a ajutat pe Anufie să fugă, cu condiţia să nu mai revină pe pămâturile turceşti vreodată.

Mâhnit pentru pierderea icoanei, Anufie s-a întors în ţară, dar într-o zi, aflat la Malul Mării, a zărit o lumină ce se îndrepta spre ţărm. Era chiar icoana făcătoare de minuni, tăiată de iataganele turceşti.

„Minunea urmă însă la scurt timp, căci marginile zgârieturilor erau deja astupate, precum o rană în carne, cum se văd şi astăzi. Nevoitorul Anufie a adus icoana în casa părinţilor, unde era fratele mai mic apoi, vânzând moştenirea, au dus sfânta icoana la Mănăstirea Dălhăuţi, unde au şi pus temelia bisericii Izvorul Tămăduirii, în anii 1464-1469”, se arată în prezentarea icoanei.

În descrierea icoanei, Maica Domnului apare ţinând pruncul în braţe în partea dreaptă, cu capul lăsat mult asupra Fiului. Icoana, în dimensiuni de 0,90 m/1,25 m, este poziţionată în stânga naosului, într-o strană specială, din lemn sculptat, fiind ferecată în argint aurit încă din anul 1843.

În prezent, icoana de la  Mănăstirea Dălhăuţi a fost adusă la Centrul de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, unde se desfăşoară un amplu proiect de restaurare, fiind investigată chimic, biologic şi fizic pentru a argumenta ştiinţific vechimea şi valoarea ei.

Se spune că, de-a lungul timpului, această sfântă icoană a făcut multe minuni. În vreme de calamităţi, respectiv secetă, inundaţii, icoana este purtată în procesiune prin satele dimprejurul mânăstirii şi de fiecare dată a fost de un real ajutor.

Mai puteţi citi:

FOTO Legenda icoanei făcătoare de minuni de la mănăstirea Radu Negru, găsită miraculos în pântecul pământului

Lăcaşul construit în stil bizantin are formă de cruce greacă şi a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din Ialomiţa, Bucureşti şi Constanţa, care vin să se închine la icoana făcătoare de minuni, găsită intactă când se săpa o fântână. Mulţi oameni care vin la Radu Negru şi caută izbăvire simt că au găsit-o.

Mănăstirea Bixad adăpoşteşte una dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei române.Mulţi şi-au găsit liniştea şi sănătatea după ce s-au rugat la ea

Zeci de mii de credincioşi din judeţul Satu Mare, dar şi din alte judeţene, vin în pelerinaj, mai ales în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului,să se roage la  Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului , una dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei române.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite