Hotel special pentru practica unor liceeni din Vrancea. Viitorii gastronomi şi tehnicieni în turism îşi aşteaptă clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care studiază Turismul şi Alimentaţia publică la Colegiul economic „Mihail Kogălniceanu“ din Focşani vor avea la dispoziţie propriul complex hotelier în care să înveţe mai multe despre cum să fie specialişti în domeniu.

 O idee a fostului director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu“ din Focşani, Radu Ştefan, astăzi pensionar, este la un pas să devină realitate.

În anul 2008, el a iniţiat un proiect de construcţie a unui mini-hotel în curtea liceului, ca bază de practică pentru elevii specializaţi la profilurile Alimentaţie publică şi Turism. Ideea le-a plăcut şi oficialilor de atunci din Ministerul Educaţiei, care au finanţat timp de doi ani proiectul, cu suma de 700.000 de lei. 

Complexul de practică, care are 14 camere de hotel, bucătărie şi restaurant, a fost construit în mare parte, dar când a venit criza economică, şi investiţia a îngheţat pentru o perioadă lungă. Salvarea proiectului a venit de la Primăria Focşani, care a alocat treptat bani pentru realizarea bazei.

Astăzi, construcţia este ridicată integral, camerele au fost mobilate şi echipate cu tot ceea ce este necesar, iar ultimele lucruri care au rămas de pus la punct vizează achiziţia de utilaje, echipamente şi ustensile pentru bucătăria restaurantului care va funcţiona în incinta hotelului.

image

Investiţia finală a fost de 1,4 milioane de lei, dar cu tot cu dotări şi echipamente, valoarea este mai mare.

GASTRONOMIE DE NIVEL RIDICAT

Atunci când lucrările vor fi finalizate, adică până în Crăciun, baza de practică a elevilor de la Economic va fi perfect funcţională, astfel încât elevii să demonstreze că nu degeaba se instruiesc să obţină calificarea în meserii precum tehnicieni în turism şi alimentaţie publică.

„Elevii şi profesorii abia aşteaptă ca baza să fie funcţională. Ei au văzut ce înseamnă o bază de practică, dar în ţări precum Anglia, Germania, şi atunci aşteaptă ca abilităţile, competenţele, cunoştinţele dobândite în mici stagii de practică, de zece zile, să le poată utiliza în baza proprie. La achiziţii am căutat acele mijloace, bunuri, care să le folosească elevilor de acum şi după ce termină liceul. Toate achiziţiile noastre înseamnă bunuri care sunt la zi şi care se utilizează în mari restaurante. Prin această dotare avem toate ustensilele, absolut tot ce înseamnă gastronomie de nivel ridicat. Numai aşa îi putem perfecţiona şi forma pe elevi“, a explicat Gabriela Bocsok (foto), directorul Colegiului economic „Mihail Kogălniceanu“ din Focşani.

image

Potrivit directorului şcolii, hotelul cu 14 camere (din care două sunt apartamente) şi cu un restaurant de 40 de locuri îi va ajuta pe elevii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă în domenii precum tehnician în gastronomie, tehnician în turism, organizator de evenimente, dar în acelaşi timp, baza poate să ajute şi un absolvent de comerţ, pentru că şi la hotel va exista o evidenţă contabilă.

Totul se va întâmpla la modul real, cu turişti care vor dori să se cazeze şi să ia masa în hotel, iar elevii practicanţi să le ofere serviciile, la standarde ridicate, ca într-o unitate de turism profesionistă.

STAGII DE PRACTICĂ ÎN STRĂINĂTATE

Elevii spun că hotelul este plusul de care aveau nevoie pentru a-şi concretiza abilităţile unei viitoare meserii. Ei au precizat că, în competiţiile interne la care au participat, respectiv la concursul firmelor de exerciţiu, partea teoretică a fost punctul lor forte, dar ceea ce le lipsea  era această bază de practică.

„Aveam o bucătărie a liceului, dar nu a însemnat o practică pe măsură, din cauza resurselor materiale precare, dar şi a normelor de igienă. Acest hotel reprezintă pentru noi o viitoare meserie, pentru că ne ajută să ne dezvoltăm şi o să ne fie mai uşor în găsirea unui eventual loc de muncă în domeniu“, este de părere Mădălina Cîmpeanu, elevă la o clasă cu profil de tehnician în turism.

„Noi avem nevoie de practică şi am înţelege mult mai bine ce înseamnă a lucra în turism. Am făcut practică în diverse unităţi, iar angajaţii de acolo ne dădeau oarece sarcini, dar nu neapărat pe ce învăţam noi la şcoală. De aceea aşteptăm să ne perfecţionăm într-o bază adevărată“, spune şi Adelina Palade, elevă care se pregăteşte să devină tehnician în gastronomie.

image

La rândul lor, profesorii urmăresc ultimele retuşuri până la finalizarea hotelului şi aşteaptă cu nerăbdare să facă împreună cu elevii pasul spre un nivel profesionist, recunoscând că până în prezent au jucat în liga începătorilor.

„Elevii noştri vor fi ospătari, barmani, bucătari şi vor putea să intre în contact direct cu clientul. Astfel se realizează acele reguli de conduită într-un restaurant, care de multe ori vedem că sunt nesatisfăcătoare. Încercăm să scoatem adevăraţi tehnicieni în alimentaţie publică, nu doar elevi care au terminat un liceu au această specializare“, a precizat profesoara Lăcrămioara Bădărău.

PRIMUL CONTRACT

Reprezentanţii unui club sportiv din subordinea municipalităţii sunt interesaţi să închirieze camerele de hotel pentru sportivii aduşi prin transfer din alte judeţe.

„Noi, Primăria Focşani şi conducerea Clubului Sportiv Municipal 2007, ne-am gândit să dăm o utilitate şi mai mare acestui complex, în sensul că ne dorim ca o parte dintre jucătorii de la echipa de handbal care joacă în Liga Naţională, care nu sunt din localitate, să fie cazaţi acolo. Astfel, putem reduce cheltuielile de cazare, care în acest moment se ridică la circa 10.000 de lei pe lună, şi să oferim posibilitatea elevilor de la Colegiul economic să realizeze efectiv practică zilnică. Adică să aibă acolo ocupanţi cazaţi cărora să le ofere servicii hoteliere şi de masă“, a declarat primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite