Frigul afectează livezile. Pomii fructiferi sunt rezistenţi iarna, dar primăvara sunt sensibili la temperaturi scăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomii frunctiferi au înflorit, dar vremea rece îi afectează FOTO: Ştefan Borcea
Pomii frunctiferi au înflorit, dar vremea rece îi afectează FOTO: Ştefan Borcea

La Direcţia Agricolă Vrancea au fost depuse sesizări din partea unor fermieri, care vor să fie despăgubiţi pentru pagubele produse de îngheţul târziu.

În plin sezon agricol, când terenurile au fost însămânţate cu culturi diverse, iar mugurii de la vie s-au dezvoltat, pomii fructiferi sunt plini de flori. Însă ninsorile şi frigul - care a lovit în mai multe zone din ţară, printre care şi în Vrancea - i-au afectat. 

Pomii fructiferi sunt rezistenţi la frigul din timpul iernii. În schimb, în lunile de primăvară sunt sensibili la temperaturile negative, cum s-a întâmplat în martie şi aprilie până acum.

Fermierii spun că ar putea scăpa oarecum mai ieftin dacă va urma o perioadă de vreme bună şi temperaturile nu vor scădea sub zero grade.

“Se ştie că la -1,9 grade în pomicultură producţia este compromisă în mare parte, iar la -3 grade Celsius calamitatea este totală. Nu zăpada face rău la copaci, ci îngheţul. Dacă urmează zile călduroase şi pomii sunt în floare albinele pot face în continuare polenizare şi vor fi fructe. La mine, gradul de afectare este mic”, spune George Podaru, pomicultor din Vrancea. 

Specialiştii de la Direcţia Agricole Vrancea fac în aceste zile evaluări în teren, atât pe pomi fructiferi, cât şi în viticultură.

“Să sperăm că nu vor fi pagube mari. Avem deja o solictare de daună de la un fermier care are o livadă destul de mare lângă Foşani. Spune că a fost o noapte foarte friguroasă şi fradul de afectare al pomilor este mare. Colegii sunt în teren, în diferite locuri din judeţ şi nu ne putem pronunţa până nu facem evaluarea”, ne-a precizat Ticu Constandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Ce temperaturi suportă pomii fructiferi

Pragurile de temperatură la care pomii fructiferi încep să aibă probleme depind mult şi de starea de vegetaţie din livadă. În cazul îngheţului târziu, mugurii şi florile pomilor pot fi compromise total de îngheţ.

Sensibilitatea pomilor la temperaturile scăzute creşte odată cu dezmuguritul, atingând punctul maxim la legarea fructelor.

Mugurii florali la cais şi piersic rezistă la temperaturi de până la -6 grade Celsius pentru o perioadă de 12 ore, de obicei o noapte.

Dacă temperatura scăzută revine în a doua noapte sau se extinde şi pe durata zilei, daunele vor fi considerabile.

Cireşul, vişinul şi prunul au sensibilităţi similare cu cele ale caisului sau piersicului, în timp ce la măr, păr şi gutui, rezistenţa la îngheţ diferă în stadiul floral deschis complet, când este între -1 şi -2 grade Celsius.

Vă mai recomandăm:

FOTO Cum să dezvolţi o livadă profitabilă de nuci, cireşe şi afine. Plantaţiile sunt protejate cu sistem de plase antigrindină

Cât mai putem face tăieri în livadă. Pomicultor: „Începem tratamentele care se fac în vegetaţie“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite