Frica înmulţeşte contractele de muncă/Vezi aici câte contracte de muncă s-au înregistrat la ITM într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii nu-şi mai permit să-i ţină pe angajaţi „la negru" şi fac zilnic cozi la ITM pentru a înregistra contractele. În prima săptămână de la intrarea în vigoare a Codui Muncii, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea s-au înregistrat 2.621 de noi contracte de muncă.

În doar o săptămână de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, efectele acestuia se fac pe deplin simţite, în ciuda contestatarilor care l-au criticat din toate părţile.

Cel puţin sub aspectul intrării în legalitate a persoanelor care munceau fără forme legale, noul Cod al Muncii pare a fi extrem de eficient.

Astfel, dacă înainte de 1 mai la ITM se înregistrau săptămânal în jur de 500 de contracte de muncă pe judeţ, în doar prima săptămână de la aplicarea legii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea s-au înregistrat 2.621 de noi contracte, pe durată determinată sau nedeterminată, lucru care a surprins chiar şi conducerea instituţiei.

image

„Bănuiam că o să fie o creştere, dar nu mă gândeam să fie o avalanşă aşa de mare. Asta înseamnă că angajatorii au înţeles că nu e de joacă şi se tem de sancţiunile prevăzute de lege, mai ales că noua legislaţie a muncii a introdus răspunderea penală a angajatorului. Deja, inspectorii noştri au aplicat patru amenzi la tot atâţia angajatori pentru cinci persoane depistate fără forme legale de muncă", ne-a declarat Eliza Botezatu, directorul ITM Vrancea.

Cele 2.621 de noi contracte de muncă au fost înregistrate de 950 de angajatori, domeniile în care au existat creşteri semnificative fiind construcţiile, comerţul, confecţii. Angajatorii consideră că este normal să-şi protejeze salariaţii.

„Pentru că reprezint mai multe firme, cu zeci de angajaţi, sunt aproape zilnic la ITM pentru înregistrarea de noi contracte de muncă sau chiar încetarea activităţii, după cum este cazul. Este un cod bun, care îi ajută pe oameni să-şi facă vechime în muncă pentru a putea beneficia mai târziu de pensie sau alte avantaje care decurg din calitatea de angajat", este de părere Coca Ciupercă, contabilă la mai multe firme din Focşani.

Ce riscă patronii?

Noua legislaţie prevede că acceptarea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.

Peste numărul de cinci persoane fără documente de muncă fapta reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la un an la doi ani sau cu amendă penală.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite